Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministrul francez de finanțe Bruno Le Maire demisionează

Ministrul francez al Finanțelor, Bruno Le Maire, s-a retras joi din funcție și și-a reiterat intenția de a părăsi politica.

„Dragii mei prieteni, eu plec. Așa cum ar spune Michel Sardou, vă iubesc, dar plec”, le-a spus Le Maire celor 1 200 de persoane adunate pentru discursul său de adio.

Numit în funcția de ministru al Finanțelor în urmă cu mai bine de șapte ani, politicianul republican a depășit momente critice în timpul mandatului său - în special luptând împotriva deficitului bugetar al Franței.

În 2023, deficitul bugetar al sectorului public al Franței a crescut mai mult decât planificase guvernul, înregistrând un deficit fiscal de 5,5% din producția economică.

Această cifră este semnificativ mai mare decât ținta guvernului de 4,9 % și poate fi explicată prin cifrele scăzute de creștere economică ale Franței și prin veniturile fiscale reduse.

Vorbind la începutul acestui an, Le Maire a menționat: „Finanțele statului trebuie reajustate ... acest lucru va necesita multă determinare, strategie și calm”.

Agenția de rating de credit S&P a retrogradat ratingul Franței la sfârșitul lunii mai din cauza deficitului țării, semnalând că obligațiunile franceze au devenit mai riscante.

Aceasta este prima retrogradare suferită de Franța din 2013.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE