Numărul cazurilor de COVID-19 se înmulțesc de la o zi la alta. Al șaselea val al pademiei, începe să-și facă simțită prezența, iar autoritățile pregătesc noua strategie pentru a reduce numărul infectărilor. Cu toate acestea, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a vorbit la Euronews România și a dat asigurări că nu vor exista măsuri suplimentare de protecție.
Întrebat de câte doze ar avea nevoie România pentru următorul val de COVID-19, ministrul Sănătății a precizat că vor fi suficiente „trei maxim patru milioane de doze de vaccin”.
„Noi am făcut o estimare. Aici trebuie să fim foarte atenți, pentru că estimările anterioare, din anul 2021, ne-au dus la acumularea unui număr imens de doze de vaccin care, din păcate, nu mai sunt utilizate. Nu există niciun interes nici pentru utilizare, nici pentru vânzare și nici măcar pentru donare, nimeni nu vrea să le primească. Este păcat să distrugi vaccinuri, să le plătești, pentru că are un impact negativ asupra percepției publice. Atunci, având în vedere că circa 2,6 milioane de persoane s-au vaccinat cu doza a treia, necesarul unui booster suplimentar se adresează acestor 2,6 milioane, plus încă câteva sute de mii care ar putea să dorească administrarea celei de-a treia doze de vaccin. Probabil, trei maxim patru milioane de doze de vaccin vor fi suficente într-o primă fază și să vedem dacă în cursul anului 2023 nu apare o altă tulpină care este mai puțin influențată de vaccinul nou apărut la sfârșitul acestui an”, a precizat ministrul Sănătății.
Un nou tip de vaccin COVID-19
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat că este posibil ca, în viitor să existe un nou tip de vaccin care să acopere întreg spectrul mutațiilor tulpinilor COVID-19.
„Absolut, se poate întâmpla acest lucru. Virusul se adaptează și variabilitatea genetică a virusului și răspândirea sunt mult mai rapide decât capacitatea noastră de a produce vaccinuri adaptate. Pentru că producerea unui nou vaccin, chiar dacă este mai simplă, pentru că avem experiența anterioară, necesită etape de control al siguranței și eficacității, fără aceste etape nu pot fi eludate, trebuie desfășurate, și te poți trezi în situația de a avea un vaccin care este mai puțin eficient sau deloc eficient, iar virisul se adaptează. În decurs de doi trei ani, acest virus se va stabiliza, în sensul că va produce valuri epidemice sezoniere asemănătoare cu gripa și atunci probabil că vom face un nou vaccin împotriva infecției cu noul coronavirus, împreună cu vaccinul gripal, sezonier, iar acest vaccin se va adresa mai ales populației la risc și celor care doresc să se vaccineze în mod regulat”, a explicat Alexandru Rafila.
Vaccinul COVID-19 și vaccinul gripal, combinate
Ministrul Sănătății a explicat și că este posibil ca vaccinul gripal și cel împotriva noului coronavirus să poată fi combinate, într-un nou tip de vaccin.
„Este posibil să apară și un astfel de vaccin. Se fac studii clinice și pentru așa ceva, mai simplu să ai o singură înțepătură, decât două, nu este exclus. Există foarte multe tiupuri de vaccinuri combinate, încă din copilărie copiii noștri beneficiează de un vaccin hexavalent, care are șase tipuri de vaccinuri combinate într-o singură formulă. Nu este exclus să apară un vaccin combinat împotriva gripei și a noului coronavirus, dar deocamdată nu putem discuta de așa ceva. Discutăm de vaccin gripl și vaccin COVID-19”, a precizat ministrul Sănătăți.
Cât de rapid își va face efectul vaccinul pentru o persoană deja infectată
„Vaccinul nu mai are eficacitate la acest pacient. Soluția ar fi medicația antivirală care diminuează sau oprește replicarea virală. Această medicație trebuie administrată în primele cinci zile de la debut și trebuie administrată doar atunci când trebuie. De exemplu, în cazul unui adult tânăr cu o bună imunitate, medicația antivirală nu este necesară dacă forma de boală nu este ușoară”, a explicat Alexandru Rafila.