Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Noi taxe vamale în Transnistria. Firmele transnistrene achită taxe vamale care intră în bugetul Republicii Moldova

De anul acesta, firmele din Transnistria sunt obligate să achite taxe vamale în Republica Moldova. Anterior, aceste taxe rămâneau în bugetul de la Tiraspol.

Schimbarea a provocat nemulțumirea autorităților transnistrene. Acestea acuză Chișinăul că împovărează inutil companiile locale și că pun piedică dezvoltării economice a regiunii.

Un reportaj integral cu disputa dintre Transnistria și Republica Moldova privind taxele vamale va fi difuzat de Euronews Romania duminica aceasta la ora 19.30.

Pentru a intra în Transnistria trebuie să trecem de punctele de control rusești. Regiunea separatistă s-a desprins de Moldova în urmă cu 34 de ani. Dar teritoriul nu este recunoscut ca stat suveran. Moldova a introdus taxe vamale pentru mărfurile transnistrene. Măsura a provocat nemulțumirea autorităților de la Tiraspol.

Bunurile, mai scumpe și cu 20% din cauza taxelor

Bunurile au devenit cu 15-20% mai scumpe, din cauza acestor taxe, astfel încât acum sunt mai scumpe decât produsele moldovenești. 

În plus, am observat cum au dispărut toate instrumentele necesare pentru a continua să interacționăm cu Occidentul, din cauza acestei duble impozitări și a închiderii conturilor bancaredin Moldova. Acest lucru duce la o situație în care punctul de colaps economic este aproape îndeplinit.

Chișinăul acuză autoritățile de la Tiraspol că se foloseau de cadrul vamal privilegiat pentru a procura armament rusesc.

”Dacă o companie moldovenească care produce aceste bunuri cu dublă utilizare intenționează să le exporte în Rusia, atunci noi nu o autorizăm. Punct! Moldova va face parte din Uniunea Europeană în 2030”, a declarat Dumitru Alaiba, Viceprim-ministru și Ministru al Dezvoltării Economice, Republica Moldova.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE