De anul acesta, firmele din Transnistria sunt obligate să achite taxe vamale în Republica Moldova. Anterior, aceste taxe rămâneau în bugetul de la Tiraspol.
Schimbarea a provocat nemulțumirea autorităților transnistrene. Acestea acuză Chișinăul că împovărează inutil companiile locale și că pun piedică dezvoltării economice a regiunii.
Un reportaj integral cu disputa dintre Transnistria și Republica Moldova privind taxele vamale va fi difuzat de Euronews Romania duminica aceasta la ora 19.30.
Pentru a intra în Transnistria trebuie să trecem de punctele de control rusești. Regiunea separatistă s-a desprins de Moldova în urmă cu 34 de ani. Dar teritoriul nu este recunoscut ca stat suveran. Moldova a introdus taxe vamale pentru mărfurile transnistrene. Măsura a provocat nemulțumirea autorităților de la Tiraspol.
Bunurile, mai scumpe și cu 20% din cauza taxelor
Bunurile au devenit cu 15-20% mai scumpe, din cauza acestor taxe, astfel încât acum sunt mai scumpe decât produsele moldovenești.
În plus, am observat cum au dispărut toate instrumentele necesare pentru a continua să interacționăm cu Occidentul, din cauza acestei duble impozitări și a închiderii conturilor bancaredin Moldova. Acest lucru duce la o situație în care punctul de colaps economic este aproape îndeplinit.
Chișinăul acuză autoritățile de la Tiraspol că se foloseau de cadrul vamal privilegiat pentru a procura armament rusesc.
”Dacă o companie moldovenească care produce aceste bunuri cu dublă utilizare intenționează să le exporte în Rusia, atunci noi nu o autorizăm. Punct! Moldova va face parte din Uniunea Europeană în 2030”, a declarat Dumitru Alaiba, Viceprim-ministru și Ministru al Dezvoltării Economice, Republica Moldova.