Temperaturile tot mai ridicate permit ca noi specii de arbuști și de legume să poată fi cultivate pe solurile secetoase din România. Pe nisipurile din stațiunea de cercetare de la Dăbuleni au crescut curmalul chinezesc, banana nordului sau kaki-ul. Și pe partea de legumicultură sunt noutăți. Deja aclimatizat, cartoful dulce e plantat și de fermierii români. Cercetătorii stațiunii spun că în viitorul apropiat vom vedea și plantații de curmal chinezesc.
Noile specii sunt testate și de unii locuitori
Pe terenurile pline cu nisip, similare cu plajele de la malul mării, din Stațiunea de Cercetare Dăbuleni, prind rădăcini noi soiuri de fructe. Spre exemplu, curmalul chinezesc dar și arbuștii de kaki vor înlocui în viitorul apropiat plantațiile de nectarini, piersic, cais, deja afectate de schimbările climatice.
Aurelia Diaconu, director Stațiunea Dăbuleni: ”În ultimii ani ne-am confruntat chiar cu episoade de iarnă în martie, sfârșit de martie început de aprilie și acestea au dus la distrugerea plantațiilor de cais și piersic din zona noastră. Și atunci rolul nostru este de acela de a testa în primul rând cât mai multe specii și am început să analizăm potențialul speciilor de a rezista atât la temperaturi ridicate în timpul verii, cât și la temperaturi scăzute în timpul iernii. Și am schimbat oarecum strategia pomiculturii, incluzând în testare specii pe care în trecut nu gândeam că vor rodi la noi.”
Alina Paraschiv, șef laborator fiziologia plantelor: ”Spre exemplu în acest moment deși avem la nivelul frunzelor 37,5 grade Celsius și suntem totuși de dimineață. La orele 10/11 să ajungem la 37.6-38 de grade este foarte mult pentru majoritatea speciilor de plante, totuși această specie pomicolă e fantastică. Valorifică bine apa pe care o primește și în aceste condiții noi putem să reducem irigația, să îi asigurăm doar un minim de apă necesar, deci nici nu consumăm foarte multă apă cu irigatul acestei specii și el se comportă foarte bine și fructifică foarte intens.”
Noile specii de arbuști sunt testate și de unii locuitori din Dolj. Soții Iota, din comuna Călărași, județul Dolj au de ani buni smochini în grădină, iar anul trecut au plantat și 10 arbuști de curmal chinezesc.
Aurelia Iota, localnică Călărași: ”Are un sâmburel micuț. Să știți că nu e rea. Nu este zemoasă, e un pic cam mălăioasă, deci se poate mânca și crudă acuma. O avea o lună jumătate de când e fructul format, mai durează o lună vă dați seama că începe să fie plăcut la gust.”
Banana nordului ar putea fi preferata românilor
Și alte fructe sunt pregătite pentru producția locală. Banana nordului ar putea fi în curând preferata românilor.
Aurelia Diaconu, director Stațiunea Dăbuleni: ”Fructul nu este o banană obișnuită pe care o știm noi, nu se aseamănă cu banana din comerț, se aseamănă mai mult cu un mango, iar gustul este deosebit de plăcut, are o consistență, pulpa este cremoasă și e deosebit de plăcut și de apreciat. Se poate folosi ca și deserturi, chiar se poate congela și consuma la diferite creme.”
La Dăbuleni se cultivă și cartof dulce, care este deja cerut și de fermieri din județe cum ar fi Dolj, Călărași, Hunedoara. Cercetătorii studiază cultura plantelor pe nisip de peste 60 de ani. În prezent, sectorul de cercetare dispune de câmpuri experimentale pe o suprafață de 40 de hectare, la care se adaugă și laboratoare și sere.