Cei mai bine plătiți salariați din România în 2023 lucrează în București, iar la polul opus se află cei din Caraș-Severin, arată un studiu de piață. Desigur, puterea de cumpărare diferă între localități. Ceea ce înseamnă că la un venit similar, oamenii vor avea un trai diferit în funcție de orașul la care locuiesc. Jurnalistul Euronews Ioana Nicolescu a stat de vorbă cu doi angajați din învățământ, cu venit similar, unul din Capitală, celălalt din Caraș-Severin, pentru a vedea cât de bine se descurcă cu salariile actuale, având în vedere că tocmai au fost majorate cu 13%.
Salariații din București, cei mai bine plătiți din România în 2023
Delia Mihăiță este educatoare în București, iar Ciprian Ionescu este profesor de sport în Caraș-Severin. Ambii sunt debutanți cu o vechime de aproximativ trei ani. Cu tot cu creșterea de 13%, ambii câștigă acum undeva între 3.000 și 4.000 de lei net.
Costurile de trai diferă însă, dar nu la toate capitolele. La venituri similare, alegerile fac diferenta. Educatoarea din București nu-și permite achiziționarea unui apartament și a ales chiar să facă economie, stă cu părinții în loc să plătească, asemenea altor colegi, o chirie. C1 Profesorul din Caras Severin și-a cumpărat o locuință, la care achită rate a căror valoare este în continuă creștere. Nu-și permite din salariu și și-a luat un al doilea serviciu
Delia Mihăiță, educatoare în București: ”Cea mai mare parte din salariu este împărțit către întreținerea casei. Automat, o parte din salariu se duce pe chirie, iar chiria pornește de la 300 de euro pe București.”
Ciprian Ionescu, profesor de sport, Caraș-Severin: ”Vă dau un exemplu, de la 850 de lei rata, o am acum de aproape 1.400, deci creșterea care a fost făcută ne acoperă cheltuielile de zi cu zi și vă spun sincer, tot timpul caut să-mi mai iau un part-time, mă mai duc ospătar, servesc la restaurante în anumite momente, am doi copii mici, soția stă acasă cu copiii, nu poate să lucreze momentan.”
Pentru că Delia Mihăiță locuiește cu părinții, în familia ei se cumpără alimente pentru trei persoane, iar banii provin din trei venituri. În cazul lui Ciprian Ionescu el este singurul aducător de venit, iar familia are nevoie de mâncare pentru doi adulți și doi copii.
Delia Mihăiță, educatoare în București: ”Hrană, alimentele, băuturile – apă, uneori și un suc. Articolele vestimentare, și ele sunt automat foarte importante în slujba pe care o avem.”
Ciprian Ionescu, profesor de sport, Caraș-Severin: ”Creșterea care a fost în vara trecută a fost făcută exact în momentul când absolut toate lucrurile s-au scumpit, tot ce cumperi, alimente s-au scumpit undeva la 40-50%.”
Pentru a ajunge la serviciu, Delia merge cu autobuzul și cheltuie contravaloarea unui abonament pe o linie, adică 80 de lei. Ciprian este nevoit să facă naveta, iar cheltuielile lui ajung la 1.000 de lei.
Ciprian Ionescu, profesor de sport, Caraș-Severin: ”Trebuie să fac naveta 20 de km pe zi, primarul nu vrea să-mi deconteze, deci 1.000 de lei mi se mai duc pe lună și pe motorină.”
Profesorii care nu au și o familie de întreținut își mai permit „luxul” formării continue, tot din puținii lor bani, desigur. Delia reușește să aloce un buget lunar dublu, comparativ cu Ciprian.
Delia Mihăiță, educatoare în București: ”În momentul de față, un profesor poate să ajungă la 3.700 – 3.800 de lei, dar majoritatea deja îi investim în studiile noastre, în formarea noastră continuă. Noi ne procurăm aceste materiale didactice, chiar și cărți, a venit guvernul cu acel card de 1.500 de lei, dar nu ne acoperă toate cheltuielile. Un curs de pregătire profesională uneori variază, poate să fie de la 100 de lei și poate ajunge la 500 de lei.”
În ceea ce privește timpul liber, Delia merge la teatru sau la film, în timp ce Ciprian face eforturi pentru a-i duce pe copii la un loc de joacă sau la un film.
Profesorii urmează să mai primească o mărire salarială abia în vară, de aproximativ 7%. Însă, deja rata anuală a inflației este de 6,6%.