În ziua în care a fost învestit noul guvern, zi care a coincis cu anunțul susținerii lui Crin Antonescu drept candidat comun la prezidențiale, Nicușor Dan a subliniat că nu-și retrage candidatura. Primarul Bucureștiului a fost primul care și-a anunțat intenția.
Nicușor Dan își menține intenția de a candida la prezidențiale
„E de la sine înțeles că orientarea pro-vest nu o să fie pusă în discuție de niciunul dintre candidații din această zonă. Mai departe, cred că o să fie o discuție despre modalitățile în care putem răspunde așteptărilor oamenilor față de o reformă a statului, pentru că i-am văzut slăbiciunile acum o lună", a spus Nicușor Dan, la Digi24.
Însă ce-l face atât de sigur pe Nicușor Dan că va reuși să devină președinte al României? Ediulul și-a făcut temele și a început să râdă atunci când i s-a amintit că PSD, PNL și UDMR au un candidat comun.
Nicușor Dan: „Am mai fost în situația asta în urmă cu 8-9 luni, când eram independent și cele două partide au venit cu un candidat comun. Până la urmă, acel candidat nu a mai fost candidat comun. Nu cred că noi trebuie să facem calcule foarte multe pe seama alegătorilor, ei sunt oameni informați. Nu vom fi în acea situație cu Călin Georgescu, de la turul 1.”
Primarul general al Bucureștiului demonstrează că a învățat, în timp, să fie un politician, în adevăratul sens al cuvântului. Drept urmare, el nu a uitat și un subiect delicat pentru români: cel al anulării turului 1 al alegerilor prezidențiale, de pe 22 noiembrie. Astfel, el dă senzația de echilibru și chibzuință, fără să accepte orice idee până când ea nu este motivată cu certitudine. Î n acest fel, el și-ar putea atrage de partea sa și votanți ai lui Georgescu, care cred că anularea alegerilor a fost făcută abuziv.
Nicușor Dan: „Mai e un lucru foarte important: trebuie să lămurim de ce s-au anulat alegerile. Eu consider în continuare că a fost o măsură necesară a CCR, dar cred că alegătorii și simpatizanții tuturor competitorilor trebuie să înțeleagă că aceasta a fost o măsură corectă. Ori acum nu suntem la acel moment. Mai trebuie văzut cine a fost în spatele candidaturii, câți bani au fost, etc, pentru ca oameni să aibă încredere în stat."
În contextul tulbure actual, alegerea noului președinte ar putea fi una extrem de delicată. Tocmai din acest motiv, specialiștii spun că Nicușor Dan a făcut o mutare tactică foarte deșteaptă în momentul în care și-a anunțat primul candidatura, chiar înainte ca partidele pro-europene, PSD, PNL și UDMR, să-și anunțe candidatul comun.
Întrebat dacă numele său are o notorietate suficient de mare nu doar în București, ci și la nivel național, Nicușor Dan a fost ferm în răspunsul său.
Nicușor Dan: „Tocmai prin prisma faptului că alegerile din București, din acest an, au fost în atenția presei internaționale, gradul meu de notorietrate este destul de mare și la nivel național, peste 80%, iar nivelul de încredere este relativ bun pentru un politician din România."
Primul tur al alegerilor prezidențiale ar urma să aibă loc în a doua jumătate a lunii martie 2025, iar turul 2, peste două săptămâni.