Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Nicu Ștefănuță, vicepreședinte al Parlamentului European: „Voi lupta pentru tinerii români, știu că suferă”

Nicu Ștefănuță, care a obținut funcția de vicepreședinte al Parlamentului European, a oferit un interviu în exclusivitate pentru Euronews România, aflat la Strasbourg alături de Sonia Teodoriu, jurnalista Euronews.

Nicu Ștefănuță: Eu n-o să uit discuțiile pe care le-am avut în campanie cu tinerii din România. Știu că suferă

Ștefănuță a vorbit întâi de toate despre prioritățile pe care le are ca vicepreședinte al PE.

Nicu Ștefănuță, vicepreședinte PE: „Cum am spus și la candidatura mea, eu n-o să uit lunile de campanie în stradă. N-o să uit zecile de mii de discuții pe care le-am avut cu tinerii din România. Știu că suferă foarte mult - de criza locuirii, de inflație, s-au erodat banii, voi lupta pentru ei mai ales, mandatul meu este despre tineri și drepturile lor, dar și despre problemele părinților, problemele oamenilor cărora le pasă de sănătate, de mediu, de educație, că este la pământ în România, de transportul public, de sănătatea mintală... Toate lucrurile astea sunt prioritățile mele și am vorbit despre ele”.

Nicu Ștefănuță: Dacă nu riști, nu câștigi / Votul pentru independent m-a făcut să renasc politic

Ce face, concret, un vicepreședinte al Parlamentului European?

Nicu Ștefănuță, vicepreședinte PE: „Face mult mai multe decât un membru normal al PE, are puteri mult mai sporite. Președinta Comisiei împarte portofoliile, am deja în minte ce îmi doresc, sper să și reușesc. Și atunci voi putea vorbi de la ochi la ochi cu diverși responsabili din țară și să împing anumite teme. Și, pentru că ești VP al Parlamentului, poți să intervii și în negocieri, de exemplu, pe acte legislative, poți să vii pe orice vrei tu, deci ai o funcție destul de puternică aici. Îmi trebuia un rol politic versatil, care se poate folosi în mai multe locuri. Campania mea a fost despre mai multe teme pe care cu greu le-aș fi rezolvat dintr-o singură comisie, de aceea acest rol politic a fost important. Am jucat și am riscat cumva, pentru că a trebuit să obțin nominalizarea grupului meu, apoi a trebuit să obțin voturile altor grupuri, dar dacă nu riști, nu câștigi”.

Votul ăsta al oamenilor, pentru independent, mă responsabilizează foarte mult. E ca și cum aș fi renăscut politic, să spun așa”.

Ștefănuță a descris puțin și primul discurs al Dianei Șoșoacă în Parlamentul European.

Nicu Ștefănuță, vicepreședinte PE: „Se întâmplă absolut oricui (să i se închidă microfonul în plenul PE n.r.) nu respectă regulile. Aici e o regulă sfântă. Lumea vorbește 1-2 minute, niciodată 10 minute, nu bate câmpii nimeni în PE. Eu cred că dacă ai idei clare în minte și nu ai una lăbărțată, fără structură, poți să zici în două minute ceea ce ai de zis. Vă rog să nu o victimizăm pe doamna Diana Șoșoacă, eu nu m-am uitat la discurs, sincer, am treburi mai importante de făcut. Trebuie să rezolv probleme, nu să fac show, carnaval”.

Situația Ursulei von der Leyen se complică înaintea votului pentru un nou mandat. Cum votează Ștefănuță?

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis miercuri că Executivul european nu a oferit publicului „un acces suficient de larg” la contractele privind vaccinul COVID-19, constatând nereguli în justificarea sa pentru redactarea unor părți ale documentelor, potrivit Politico. Hotărârea vine cu doar o zi înainte ca Parlamentul European să voteze reînnoirea mandatului Ursulei von der Leyen în calitate de președinte al Comisiei Europene.

Nicu Ștefănuță, vicepreședinte PE: „Și eu am cerut, în pandemie, am fost în reading room, în acea cameră unde se citesc contractele și am fost ofuscat, că nu se poate să ai atâtea linii blurate în care nu vezi termenii contractuali, nu vezi nimic... Nu era normal. Era totul pe momentul acela de criză. Acum, luând per asamblu, dacă se va dovedi că Ursula von der Leyen sau altcineva a încălcat legea prin ceea ce au făcut, există și instituția revocării, însă noi acum avem nevoie de un Guvern. Un Guvern al UE în care vrem să fie și Verzi, în care vrem să fie teme care sunt importante pentru noi și Europa nu va fi blocată de chestiunea asta. Deci, avem nevoie de un Guvern, cât de bun posibil, de aceea îmi doresc ca acest Guvern să existe”.

„Votez cu Ursula von der Leyen pentru că a luat mai multe chestiuni importante... Eu am fost singurul din România care a vorbit în campanie despre criza locuințelor, acum se vorbește peste tot, și mi-a plăcut că în sfârșit - Doamne ajută! - și-a dat seama că este o criză reală, mare, pentru care nu doar soluțiile de piață există. Trebuie să construim mai multe locuințe sociale, mai multe cămine pentru studenți, avem multe probleme și în România, și în Europa, în general. (...) Modelul austriac - în care primăriile, și cu bani europeni - construiesc mai multe locuințe sociale care nu sunt ANL-uri, la marginea orașului și cu stigma aferentă, nu sunt nici politizate, se dau celor care au nevoie. Deci piața singură nu rezolvă criza pentru că în acest moment să îți iei un credit de la bancă costă foarte mult, tinerii au contracte pe termen scurt, nu mai are nimeni pe perioadă nedeterminată, toți au doi-trei ani. Nu-ți dă nicio bancă un credit pentru așa ceva, deci trebuie soluții mai de stat, mai de stânga... (Cum ar putea Ursula von der Leyen să ajute? n.r.) De exemplu, printr-un PNRR al locuințelor, exagerez acum, dar un PNRR dedicat special acestei chestiuni, care să cuprindă poate mai multe teme”, a mai adăugat vicepreședintele PE, în interviul pentru Euronews.

„Eu voi duce lupta asta până la capăt. Întrebați orice tânăr din România și orice părinte din România, tinerii nu se mai mută de la casele lor decât după 30+ de ani, pentru că nu își permit, la Cluj și București trebuie să fii foarte bogat ca să stai în chirie, căminele sunt vai și amar, locurile finanațate la stat sunt foarte puține, sunt probleme reale și eu nu mai vreau să plece tinerii din țară. Dacă vrem să nu plece, dacă vrem să rămână aproape, atunci hai să-i ajutăm. Hai să-i ajutăm”, a mai adăugat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE