Neuralink, compania axată pe implanturi cerebrale, deținută de Elon Musk, a declarat joi seară că are aprobarea autorităților de reglementare pentru a efectua primul test clinic al dispozitivului său experimental pe oameni, notează The Washington Post.
Aprobarea de către Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) ar marca o etapă importantă pentru companie, care a dezvoltat un dispozitiv introdus chirurgical în creier de către un robot și capabil să decodifice activitatea cerebrală și să o conecteze la computere. Până în prezent, compania a efectuat cercetări doar pe animale.
"Suntem încântați să împărtășim faptul că am primit aprobarea FDA pentru a lansa primul nostru studiu clinic la om!" a anunțat Neuralink pe Twitter, numind-o "un prim pas important care într-o zi va permite tehnologiei noastre să ajute mulți oameni". Musk a redistribuit postarea, felicitându-și echipa.
We are excited to share that we have received the FDA’s approval to launch our first-in-human clinical study!
— Neuralink (@neuralink) May 25, 2023
This is the result of incredible work by the Neuralink team in close collaboration with the FDA and represents an important first step that will one day allow our…
Ce este Neuralink?
Înființată în 2016, Neuralink este o companie privată, cu operațiuni în Fremont, California, și un campus în construcție în afara orașului Austin. Compania are peste 400 de angajați și a strâns cel puțin 363 de milioane de dolari, potrivit furnizorului de date PitchBook.
Cu sprijinul lui Musk, Neuralink a mobilizat resurse extraordinare - și atenția investitorilor - într-un domeniu cunoscut sub numele de interfață creier-computer, în care oamenii de știință și inginerii dezvoltă implanturi electronice care ar putea decoda activitatea cerebrală și ar putea să o comunice computerelor. O astfel de tehnologie, la care se lucrează de zeci de ani, are potențialul de a reda funcțiile persoanelor cu paralizie și cu afecțiuni debilitante precum scleroza laterală amiotrofică.
Deja, companii precum Blackrock Neurotech și Synchron au implantat dispozitivele lor la oameni în cadrul unor studii clinice. Astfel de dispozitive au permis realizarea unor fapte care aparțineau cândva domeniului SF-ului: un bărbat paralizat care își mișcă mână robotizată; un pacient cu scleroză laterală amiotrofică care tastează doar gândindu-se la tastele pe care le apasă.
În timp ce majoritatea companiilor care încearcă să comercializeze implanturi cerebrale se concentrează asupra celor cu nevoi medicale, Neuralink are ambiții și mai mari: crearea unui dispozitiv care nu numai că restaurează funcția umană, ci o îmbunătățește.
"Vrem să depășim performanțele oamenilor apți de muncă cu tehnologia noastră", a scris Neuralink pe Twitter în aprilie.
Ce este tehnologia Neuralink pentru cipuri cerebrale?
Compania a proiectat un cip care poate fi implantat pe suprafața creierului și un dispozitiv robotic care va putea efectua operația. Musk preconizează că dispozitivele ar putea fi actualizate în mod regulat.
"Sunt destul de sigur că nu ați vrea să aveți un iPhone 1, dacă iPhone 14 este disponibil", a declarat Musk la un eveniment de la sfârșitul lunii noiembrie, unde a prezis că Neuralink va începe testele pe oameni în șase luni.
Deși reprezintă o etapă importantă, un test clinic pentru dispozitivul său pe oameni nu reprezintă o garanție a succesului. Neuralink și alții se vor confrunta cu siguranță cu o examinare intensă din partea FDA pentru a se asigura că dispozitivele lor sunt sigure și fiabile, pe lângă faptul că se vor confrunta cu întrebări etice și de securitate, pe fondul dezvoltării unei tehnologii care ar putea conferi un avantaj cognitiv celor care au un implant.
Când vor începe studiile clinice la om?
Nu este clar când ar putea începe studiile clinice.
Interfața creier-computer reprezintă unul dintre cele mai ambițioase pariuri ale lui Musk în cadrul unui imperiu de afaceri care se întinde de la mașini electrice (Tesla), la rachete care propulsează oamenii în spațiu (Space X).
La începutul acestui an, Musk a înființat o companie, X.AI, care își propune să concureze cu Microsoft și Google, după ce giganții tehnologici au lansat chatboturile.
Între timp, în ultimele luni, el și-a dedicat o mare parte din timp companiei Twitter, pe care a cumpărat-o anul trecut pentru 44 de miliarde de dolari, promițând să restabilească "libertatea de exprimare".
Programul frenetic al lui Musk îl face să jongleze cu angajamentele față de fiecare dintre companii în parte. El călătorește prin țară cu un avion privat, vizitând fabricile sale Tesla și siturile de lansare SpaceX și angajându-se în discursuri pentru Twitter - uneori toate în aceeași săptămână. La începutul acestei luni, Musk a anunțat că o numește pe Linda Yaccarino, director executiv în domeniul publicității, în funcția de director executiv al Twitter, eliberându-l de o parte din responsabilitatea de a supraveghea platforma de socializare.