Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Netanyahu vine cu acuzații la adresa Marii Britanii că transmite „mesaje mixte” privind sprijinul pentru Israel

Benjamin Netanyahu a criticat guvernul britanic pentru transmiterea unor „mesaje mixte” privind sprijinul acordat Israelului, acuzându-l de subminarea dreptului Israelului la autoapărare.

Într-un interviu acordat publicației Daily Mail, Netanyahu a menționat că suspendarea a aproximativ 30 de contracte de export de arme către Israel, pe fondul temerilor că ar putea fi utilizate în conflictul din Gaza, a afectat relațiile dintre cele două țări.

Netanyahu a venit cu acuzații în special guvernul laburist condus de Keir Starmer, care a renunțat la intenția fostei administrații conservatoare de a contesta cererea Curții Penale Internaționale (CPI) privind un mandat de arestare emis pe numele său.

Netanyahu: Actualul guvern trimite mesaje mixte

”După masacrul Hamas din 7 octombrie, fostul guvern britanic a sprijinit clar Israelul. Din păcate, actualul guvern trimite mesaje mixte. Ei spun că Israelul are dreptul să se apere, însă ei subminează capacitatea noastră de a ne exercita acest drept, atât prin schimbarea poziţiei Marii Britanii cu privire la acuzaţiile absurde făcute de procurorul CPI împotriva Israelului, cât şi prin blocarea vânzărilor de arme către Israel, în condiţiile în care noi luptăm împotriva organizaţiei teroriste care a comis masacrul din 7 octombrie”, a declarat Netanyahu.

Ca răspuns, un reprezentant al Ministerului britanic de Externe a reafirmat că Marea Britanie susține dreptul Israelului la autoapărare, dar a subliniat și necesitatea respectării dreptului umanitar internațional în orice acțiune militară. Totodată, oficialul a declarat că Regatul Unit continuă să prioritizeze un acord de încetare a focului în Gaza, eliberarea ostaticilor și sprijinirea civililor prin ajutoare umanitare.

”Am fost absolut clari că, atunci când Israelul întreprinde acţiuni militare pentru a-şi susţine dreptul legitim la autoapărare, el trebuie să respecte dreptul umanitar internaţional. Marea Britanie şi-a exprimat îngrijorările cu privire la aceste probleme timp de mai multe luni, şi la fel cum au făcut şi alţi aliaţi. Din păcate, aceste îngrijorări nu au fost abordate în mod satisfăcător. Prioritatea noastră rămâne obţinerea unui acord de încetare a focului în Gaza, eliberarea ostaticilor, protejarea civililor şi furnizarea de ajutoare umanitare”, susține acesta.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE