Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Netanyahu susține că Israelul luptă pe șapte fronturi, la un an de la atacul Hamas din 7 octombrie

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că, la aproape un an de la atacurile Hamas din 7 octombrie, Israelul luptă în prezent pe șapte fronturi.

„În prezent, Israelul se apără pe șapte fronturi împotriva dușmanilor civilizației”, a afirmat Netanyahu, sâmbătă, potrivit CNN.

Premierul israelian a precizat că printre dușmani se numără gruparea Hezbollah, susținută de Iran, în nord, Hamas în Fâșia Gaza, rebelii Houthi în Yemen, „teroriștii” din Cisiordania și milițiile șiite din Irak și Siria.

„Și luptăm împotriva Iranului, care săptămâna trecută a lansat peste 200 de rachete balistice direct spre Israel și care se află în spatele acestui război pe șapte fronturi împotriva Israelului”, a declarat Netanyahu, conform surse citate.

De asemenea, Benjamin Netanyahu a declarat că își menține promisiunea de a schimba raportul de forțe în nord, între Israel și Liban. Israelul a lansat aproape 9.000 de atacuri în Liban de la 8 octombrie, iar Hezbollah a lansat 1.500 de atacuri în același interval de timp, potrivit datelor organizației Armed Conflict Location and Event Data (ACLED.)

Referitor la situația din Fâșia Gaza, Netanyahu a menționat că Israelul are dreptul să se apere și că nu îi va uita pe cei 101 ostatici „față de care ne angajăm cu toate forțele să îi aducem acasă”. Cel puțin 41 825 de persoane au fost ucise în Gaza de la 7 octombrie anul trecut, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza.

De altfel, Benjamin Netanyahu a transmis că să le fie „rușine” președintelui francez Emmanuel Macron și altor țări care cer embargouri asupra armelor împotriva Israelului. „Fiți siguri că Israelul va lupta până când bătălia va fi câștigată - pentru binele nostru și pentru binele păcii și securității în lume”, a adăugat Netanyahu.

Potrivit sursei citate, peste 1.400 de persoane au fost ucise în atacuri israeliene în Liban în ultima lună și aproape 7.500 au fost rănite, potrivit Ministerului libanez al Sănătății.

Armata israeliană suplimentează efectivele de militari în apropierea frontierei cu Gaza

Armata israeliană a suplimentat efectivele de militari în apropierea Fâșiei Gaza înaintea evenimentelor de comemorare a un an de la atacurile din 7 octombrie lansate de gruparea Hamas în sudul Israelului.

Trupe suplimentare au fost desfășurate în comunitățile de frontieră atât pentru „scenarii defensive, cât și ofensive”, potrivit unei declarații a Forțelor de Apărare Israeliene (IDF).

„Soldații sunt complet echipați pentru a apăra regiunea în coordonare cu forțele de securitate locale, poliția israeliană și Magen David Adom, asigurând un răspuns cuprinzător la orice incident care ar putea apărea”, a declarat Duminică IDF.

La un an distanță, locuitorii israelieni din Kibbutz Be'eri - una dintre cele peste 12 comunități de frontieră atacate de Hamas - au declarat pentru CNN că sunt marcați de ororile din 7 octombrie 2023, când 1.200 de persoane au fost ucise și alte peste 250 răpite, potrivit autorităților israeliene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE