Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Americanii au lansat lovituri în zone din Yemen controlate de houthi, o mişcare rebelă susţinută de Iran

Americanii au atacat 15 ținte ale rebelilor houthi din Yemen. Oficialii din Statele Unite spun că așa protejează libertatea de navigație în Marea Roșie, pusă în pericol de rebelii susținuți de Iran.

SUA au lovit obiective ale rebelilor houthi în Yemen

Armata americană a lansat un atac asupra rebelilor houthi din Yemen și a lovit 15 ținte, a anunţat Comandamentul militar american pentru Orientul Mijlociu (Centcom), relatează AFP, citată de Agerpres.

Forţele americane „au lansat lovituri asupra a 15 obiective houthi în zone din Yemen controlate de houthi, o mişcare rebelă susţinută de Iran”, a declarat Centcom pe platforma de socializare X.

Pentagonul a anunțat că misiunea a avut scopul de a proteja libertatea de navigație în Marea Roșie, cea mai importantă cale navigabilă din Asia de Vest și Orientul Mijlociu. Americanii au folosit în atac avioane și nave de război. Au fost raportate mai multe explozii în unele dintre principalele orașe ale Yemenului, inclusiv în capitală.

Rebelii houthi controlează zone întinse din Yemen

Rebelii houthi, care controlează zone întinse din Yemen, fac parte din aşa-numita „axă a rezistenţei” împotriva Israelului, condusă de Teheran şi care mai cuprinde mişcări susţinute de Iran în regiune, precum Hamasul palestinian, Hezbollahul libanez şi grupări irakiene.

De la începutul conflictului din Orientul Mijlociu, rebelii houthi au atacat navele de marfă care traversau Marea Roșie și Golful Aden. Asta a perturbat lanțurile internaționale de comerț, iar Statele Unite ale Americii și Marea Britanie au răspuns cu represalii.

Totodată, de când a început războiul în Fâşia Gaza, declanşat pe 7 octombrie 2023 de un atac fără precedent al grupării Hamas în Israel, rebelii yemeniţi au lansat mai multe atacuri împotriva Israelului şi a navelor care ar avea legătură cu această ţară, în Marea Roşie şi în Golful Aden.

Taguri

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE