Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Spre deosebire de Biden, Trump susține că Israelul trebuie să lovească, în primul rând, instalațiile nucleare ale Iranului

Donald Trump spune că Israelul trebuie să lovească, în primul rând, instalațiile nucleare ale Iranului. Sunt cea mai importantă țintă, iar apoi restul, a declarat candidatului republican la președinția SUA.

Trump: Israelul trebuie să lovească, în primul rând, instalațiile nucleare ale Iranului

În timp ce Trump se afla la un eveniment în Carolina de Nord, a fost întrebat de jurnaliști ce ar trebui să facă Israelul după ce a fost atacat de Iran cu mai mult de 180 de rachete.

Răspunsul fostului președinte american contravine poziției pe care o au Statele Unite și Occidentul, în general. Joe Biden spune că Tel Avivul ar trebui să riposteze, dar într-o manieră proporțională. Actualul președinte al SUA se opune unor atacuri israeliene asupra instalaţiilor nucleare iraniene.

„Răspunsul este nu”, a declarat Joe Biden jurnaliştilor când a fost întrebat despre posibilul său sprijin pentru o astfel de acţiune din partea Israelului. „Suntem de acord toți șapte asupra faptului că israelienii au dreptul să riposteze, dar că trebuie să răspundă într-o manieră proporţionată”, a adăugat el, referindu-se la ceilalţi lideri G7.

„Când i-au pus această întrebare (lui Biden n.r.), răspunsul lui ar fi trebuit să fie (ca Israelul n.r.) să lovească mai întâi instalațiile nucleare ale Iranului și să-și facă griji pentru restul mai târziu”, a spus Donald Trump, potrivit Times of Israel.

Iranul a început să-și dezvolte un program nuclear în 1950, invocând scopuri pașnice. Investițiile au făcut, însă subiectul, a numeroase sancțiuni internaționale. Marţi, Iranul a lansat un atac cu sute de rachete balistice asupra Israelului în ripostă la campania Israelului împotriva grupării şiite pro-iraniene Hezbollah în Liban. Sirenele au sunat pe teritoriului Israelului şi s-au auzit explozii la Ierusalim şi în valea Râului Iordan, după ce israelienii s-au îndreptat spre adăposturi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE