Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Netanyahu, în conflict cu negociatorii isralieni cu privire la condiţiile de încetare a focului

Benjamin Netanyahu a intrat în dezacord cu negociatorii israelieni implicați în discuțiile pentru încetarea focului, din cauza refuzului său de a retrage Israelul din așa-numitul coridor Philadelphia din sudul Fâșiei Gaza, potrivit unei surse apropiate de negocieri, citate de Reuters.

Coridorul Philadelphia, care se află de-a lungul graniței cu Egiptul, și coridorul Netzarim, ce traversează centrul Fâșiei Gaza, reprezintă două dintre principalele puncte de tensiune în negocierile mediate de Egipt, Qatar și Statele Unite.

Netanyahu a subliniat în repetate rânduri că Israelul nu va ceda controlul asupra coridorului Philadelphia, argumentând că acest lucru este esențial pentru a împiedica Hamas să introducă arme și combatanți în Gaza dinspre Egipt.

Care sunt cerințele lui Netanyahu

De asemenea, el a afirmat că Israelul trebuie să mențină puncte de control în coridorul Netzarim pentru a preveni deplasarea luptătorilor Hamas din sudul Fâșiei Gaza către nord.

„Prim-ministrul insistă ca această poziție să fie menținută, în ciuda presiunilor venite din partea unor membri ai echipei de negociere, care sunt dispuși să se retragă din zonă”, a declarat sursa familiară cu discuțiile.

Televiziunea israeliană Channel 12 a raportat recent că Netanyahu a criticat dur echipa de negociere condusă de David Barnea, șeful Mossad, pentru că ar fi dispusă să facă prea multe concesii.

Egiptul și Hamas doresc ca Israelul să se retragă din coridorul Philadelphia, unde trupele israeliene au avansat în luna mai. Israelul susține că Hamas a folosit zona pentru a introduce arme în Gaza, în timp ce Egiptul afirmă că a închis rutele de contrabandă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE