Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

NATO contestă axa Beijing - Moscova. Care ar putea fi implicațiile avertismentului lansat de liderii Alianței la adresa Chinei

NATO a emis o serie de critici directe la adresa Chinei pentru sprijinul acordat Rusiei în războiul din Ucraina. Concret, Washingtonul și aliații săi au condamnat faptul că tehnologia oferită de Beijing ajută Moscova în războiul său împotriva Ucrainei.

În ciuda restricțiilor occidentale impuse Rusiei, semiconductorii chinezi și alte componente similare s-au dovedit a fi vitale pentru a menține în stare de funcționare industria de apărare a Rusiei, așa cum notează oficialii americani și europeni. De altfel, liderul chinez, Xi Jinping și liderul rus, Vladimir Putin, s-au întâlnit de mai multe ori de la începutul războiului din Ucraina și, de fiecare dată cei doi au vorbit despre relația puternică dintre cele două state. De aceea, este greu de crezut că Beijingul își va schimba politica vis-a-vis de Rusia după criticile formulate de liderii NATO.

Ce a spus NATO despre China?

Declarația de miercuri a liderilor NATO, cea mai directă de până acum cu privire la China, se referă la faptul că cele 32 de state membre își vor intensifica acțiunile împotriva Chinei dacă Beijingul nu limitează exporturile de tehnologie cu dublă utilizare către Rusia.

"Este o mișcare foarte rară pentru NATO să acuze deschis China, spunând că Beijingul sprijină masiv baza industrială de apărare a Rusiei", a declarat Liou Shiau-shyang, expert în China și Rusia la Institutul pentru Apărare Națională și Cercetare de Securitate, potrivit publicației The New York Times.

NATO a devenit în ultimii ani mai vocală cu privire la puterea în creștere a Chinei, în special legăturile sale comerciale cu Rusia, dar și exporturile de tehnologie către Moscova. Liderii NATO spun că Beijingul este un jucător cheie în războiului dus de Putin în Ucraina.

Cât de apropiate sunt China și Rusia?

Rusia și China au interese comune – contestarea ordinii internaționale liberale în fruntea căreia se află Statele Unite și aliații lor – de aceea colaborarea dintre cele două puteri nu reprezintă o surpriză. Xi Jinping s-a întâlnit cu Vladimir Putin de peste 40 de ori de la preluarea mandatului de către Xi în 2012, cea mai recentă întâlnire având loc în urmă cu o săptămână, în Kazahstan.

La începutul anului 2022, cu câteva săptămâni înainte ca Putin să își lanseze invazia din Ucraina, cei doi lideri au declarat că parteneriatul dintre țările lor „nu are limite”. Beijingul a refuzat să condamne invazia sau chiar să o numească „invazie”.

Dar China a arătat că există unele limite în ceea ce privește sprijinul său pentru Rusia. De pildă, companiile chineze au evitat, în general, să exporte în Rusia sisteme întregi de arme care ar putea atrage interdicții și sancțiuni din partea guvernelor occidentale.

Ce a furnizat China Moscovei?

Un număr tot mai mare de dovezi din partea agențiilor de informații străine, a anchetatorilor și a jurnaliștilor indică faptul că mai multe companii chineze și-au extins exporturile de tehnologie către Rusia. Tehnologia este folosită în drone, aeronave militare, rachete și alte arme rusești utilizate pe câmpurile de luptă din Ucraina.

Uneori, companiile chineze vând componente, cum ar fi senzori de lumină sau microcipuri, care ajung în armele rusești. Uneori, acestea vând tehnologie de producție de bază, cum ar fi mașini-unelte, care ajută la funcționarea producătorilor de arme ruși.

Rezultatul, spun analiștii, este că know-how-ul chinez a devenit vital pentru susținerea efortului de război al Rusiei, chiar dacă Beijingul nu vinde direct arme asamblate. Administrația Biden a impus sancțiuni asupra a zeci de companii chineze, precum și asupra comercianților din Hong Kong și din alte părți care vând piesele.

Cum ar putea răspunde China avertismentului NATO?

China a respins în mod repetat acuzațiile Washingtonului și ale altor guverne occidentale potrivit cărora comerțul său cu Rusia echivalează cu susținerea războiului dus de Putin în Ucraina.

"Este plin de prejudecăți, calomnii și provocări", a declarat joi Lin Jian, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, făcând referire la declarația NATO. Acesta a avertizat, de asemenea, cu privire la deteriorarea relațiilor Chinei cu Europa.

Ca urmare a criticilor lansate de liderii NATO, companiile chineze ar putea să se retragă, cel puțin pentru moment, din unele dintre schimburile lor tehnologice cu Rusia, a declarat Liou. Dar, pe termen lung, a spus el, este puțin probabil ca Beijingul să îi întoarcă spatele lui Putin.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE