Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Schimbarea Marii Britanii a început, anunță noul premier. Starmer promite, printre altele, și noi căi de a ajuta Ucraina

Munca pentru schimbarea Marii Britanii deja a început, a transmis noul premier, Keir Starmer. „Am primit un mandat din partea tuturor celor patru națiuni ale Regatului Unit”, spune prim ministrul, care anunță că duminică pleacă în vizite de lucru în cele patru regiuni. Iar „apoi voi merge la Washington, la summitul NATO, unde vom căuta noi căi de a ajuta Ucraina”, promite Keir Starmer.

Prima zi de muncă a noului premier britanic, Keir Starmer

După o victorie la scor în fața Partidului Conservator, care a condus țara timp de 14 ani, laburistul Keir Starmer știe că este nevoie de reconciliere și construcție. Mai ales pentru că recentele dezbateri electorale au fost dominate de teme precum standardul de viață, criza locuințelor, sănătatea și imigrația.

Deocamdată, până la începerea proiectelor, noul premier britanic ia țara la pas pentru a le spune tuturor britanicilor că guvernul laburist este unul al tuturor.

Keir Starmer, premierul Marii Britanii: „Oamenii care nu ne-au votat trebuie să știe că îi vom servi, că nu vom întoarce spatele oamenilor doar pentru că nu credem că ne-au votat. Vom guverna pentru toată țara, la asta mă refeream... Este vorba despre a duce țara înainte”.

Migrația ilegală, temă sensibilă în ultimii ani în Marea Britanie

În ultimii ani, cu guvernare conservatoare, britanicii și-au văzut scăzând constant puterea de cumpărare. La inflația în continuă creștere s-a adăugat cea mai mare povară fiscală din ultimele decenii. Dincolo de chestiunile de politică internă, premierul Starmer anunță o continuă susținere pentru Ucraina invadată de Rusia, subiect ce va fi abordat la summitul NATO ce stă să înceapă la Washington.

Keir Starmer, premierul Marii Britanii: „În cursul zilei de marți, voi pleca la Washington pentru summitul NATO. Am avut deja o serie de convorbiri internaționale, după cum știți și așa cum v-ați fi așteptat, pentru a stabili relațiile cu alte țări pentru a avea discuții cu adevărat importante despre Ucraina și alte probleme presante. Iar Washingtonul va fi o oportunitate pentru mine de a avea discuții suplimentare cu unii dintre liderii cu care am vorbit deja și cu unii cu care urmează să vorbesc”.

Cât privește migrația ilegală, temă sensibilă în ultimii ani în Marea Britanie, Keir Starmer anunță că nu va continua proiectul precedentului guvern conservator de a expulza migranţii către Rwanda. Recent, fostul cabinet britanic anunța că are de gând să înceapă din 24 iulie expulzarea către Rwanda a migranţilor sosiţi ilegal în Regatul Unit, indiferent de ţara lor de origine.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE