Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cine e Keir Starmer, laburistul care a devenit premierul Marii Britanii. Personaj „plicticos”, fost apărător al drepturilor omului și procuror-șef

Fost apărător al drepturilor omului și procuror-șef, Keir Starmer este noul premier al Marii Britanii, aducând la putere laburiștii după aproape două decenii. Și asta în pofida faptului că Starmer este considerat un personaj plicticos. Îi lipsesc deopotrivă carisma, talentul oratoric și pasiunea necesară mobilizării alegătorilor. Pragmatismul și calmul său ar putea fi însă cheia succesului pentru un public care și-a epuizat toate energiile în crizele politice din ultimii ani. Cea mai profundă: Brexitul.

Cine este Keir Starmer, laburistul care a devenit premierul Marii Britanii

Keir Starmer: „Împreună putem pune capăt haosului. Putem întoarce pagina. Putem începe să reconstruim Marea Britanie și putem schimba țara”.

Schimbare, asta promite Keir Starmer care poartă numele fondatorului Partidului Laburist, Keir Hardie.

Keir Starmer are 61 de ani și a intrat în politică târziu, în urmă cu 11 ani. Provine dintr-un mediu modest și a fost primul din familia sa care a absolvit facultatea. A devenit avocat specializat în drepturile omului, apoi a fost numit procuror-șef al Angliei și Țării Galilor.

Mama sa, o asistentă care suferea de o boală autoimună, l-a făcut pe Keir Starmer să fie sensibil la problemele serviciilor medicale publice.

Este căsătorit cu o terapeută și au împreună doi copii.

Observatorii îl descriu pe Starmer mai curând ca o figură anostă. Cu toate acestea, ascensiunea sa în Partidul Laburist a fost rapidă. Starmer a preluat conducerea partidului în 2019, după eșecul în alegerile generale de atunci, pus pe seama controversatului lider al formațiunii Jeremy Corbyn, acuzat de antisemitism și de marxism.

A militat împotriva ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Keir Starmer, liderul laburiștilor: „Avem înaintea noastră un proiect concis și relativ simplu. Însă, pentru Partidul Laburist, este un proiect foarte dificil. Aș fi vrut ca rezultatul (referendumului Brexit - n.r.) să fi fost exact opus”.

Pe când era în echipa lui Jeremy Corbyn a susținut un al doilea referendum BREXIT. Acum, exclude această variantă, însă vorbește despre o întărire a relației cu Bruxelles-ul.

Tim Bale, profesor de politologie, Queen Mary University of London: „Nu este genul de personaj carismatic sau care să inspire publicul, așa cum era, să zicem, Tony Blair (fost premier laburist n.r.), și a fost criticat pentru asta. Deși eu cred că este destul de diferit în mediul privat față de spațiul public, unde este destul de rigid, ciudat. Nu este deloc un vorbitor strălucit. Acestea fiind spuse și având în vedere tensiunile pe care britanicii au fost nevoiți să le suporte de la referendumul Brexit din 2016, puțină plictiseală nu cred că va fi primită rău de public”.

De altfel, Starmer promite schimbarea, dar nu una radicală. Mai mult, sub conducerea sa, partidul s-a deplasat dinspre stânga spre centru-stânga. O prioritate va fi combaterea imigrației ilegale.

Keir Starmer: „Trebuie să desființăm bandele care se ocupă cu acest tip de comerț ticălos, făcând o sumă uriașă de bani, punându-i pe cei mai vulnerabili în bărci și trimițându-i să traverseze Canalul Mânecii, câștigând o avere”.

O atenție deosebită este acordată și sistemului medical. Reducerea timpului de așteptare pentru programările la medic și finanțarea suplimentară sunt printre promisiuni. Starmer mai promite să rezolve criza locuințelor prin construirea a peste 1,5 milioane case într-un program de tipul Prima Casă.

În privința politicii externe, este de așteptat ca Starmer să continue poziția Londrei de sprijinire fermă a Ucrainei în fața agresiunii Rusiei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE