Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Momentele EURO 2024. De la aspectul vestiarului României, la lacrimile lui Pepe sau la recordul lui Lamine Yamal

Euro 2024 a tras cortina, după exact o lună de la debut, cu Spania campioană europeană. În Germania, spectacolul a fost la el acasă și a oferit momente memorabile.

Momentele de la EURO 2024

Unul dintre ele a avut protagonistă chiar naționala României, care a fost eliminată în optimi de o echipă a Olandei mult mai valorosă. Însă dacă tot au părăsit scena, Tricolorii au decis să o facă în stil de mare echipă. Mai exact, jucătorii și stafful naționalei au făcut o curățenie exemplară în vestiarele ultramodernului stadion Allianz Arena și au lăsat și un mesaj. "România a fost aici! Așa a arătat vestiarul tricolorilor după plecarea acestora de la stadionul din Munchen", este mesajul care însoțește galeria foto cu vestiarul tricolorilor.

Ulterior, postarea FRF a devenit virală: "EURO 2024 a fost pentru fiecare dintre noi una dintre cele mai importante experiențe fotbalistice trăite până acum și ne bucurăm că scena pe care s-a desfășurat a fost cea germană. Fiecare meci, fiecare emoție, fiecare trăire ne-a adus împreună și ne-a făcut să simțim magia fotbalului. Plecăm din Germania cu gândul că am dat totul pentru România și suntem recunoscători pentru tot ce am trăit în săptămânile petrecute aici. A fost o onoare să facem parte din marea familie a fotbalului european. Echipa Națională de Fotbal a României".

Și UEFA a postat, pe rețelele de socializare, un mesaj special, intitulat "Gazdele perfecte".

Un alt moment special a fost în seara de 24 iunie, după meciul Italia - Croația, scor 1-1, rezultat care a eliminat, practic, naționala Croației. Luka Modric a înscris, după ce ratase un penalty, însă italianul Zaccagni a egalat dramatic, în minutul 90+8.

La conferința de presă de după meci, Luka Modric și un jurnalist italian au fost protagoniștii unui moment emoționant.

"Bună seara, Luka. Sunt un jurnalist italian și am vrut să-ți mulțumesc pentru tot ce ai arătat, nu doar în seara asta, ci în toată cariera ta. Încă o dată, ai demonstrat că ești un jucător de top. Ai marcat, deși ai ratat penalty-ul. Am vrut doar să-ți spun asta: aș vrea să te rog să nu te retragi niciodată, pentru că ești unul dintre cei mai mari jucători pe care i-am comentat. Îți mulțumesc!", a spus jurnalistul italian.

Modric i-a răspuns în italiană jurnalistului: "Mulțumesc! (n.r. în italiană), îți mulțumesc foarte mult pentru aceste cuvinte frumoase, direct din adâncul inimii mele. Îți mulțumesc! Și eu mi-aș dori să joc pentru totdeauna, dar probabil va veni un moment în care va trebui să agăț ghetele în cui. Voi continua să joc, nu știu pentru cât timp, dar îți mulțumesc pentru cuvintele adresate. Mulțumesc!"

Totodată, la meciul cu Italia, Luka Modric a devenit cel mai în vârstă marcator din istoria Campionatelor Europene, la 38 de ani și 289 de zile.

Dacă Modric a fost cel mai bătrân marcator, portughezul Pepe a fost cel mai vârstnic jucător care evoluează vreodată la un European. Fundașul avea 41 de ani și 130 de zile la ultimul meci al Portugaliei de la Euro 2024, cel cu Franța.

De altfel, la flash-interviul de la final, Pepe a fost profund emoționat de jurnalistul portughez Joaquim Sousa Martins și a început să plângă atunci când a auzit ce i-a spus: "Nu știu care va fi decizia ta, dacă vei mai continua sau dacă vei renunța, dar înainte să iei o decizie, vreau să te felicit, în numele tuturor portughezilor, pentru cariera ta fantastică de la echipa națională, pentru longevitatea ta cu acest simbol pe piept".

A fost momentul în care au apărut lacrimi în ochii lui Pepe, care a bătut palma cu jurnalistul și a încheiat interviul.

Precedentul record în ceea ce privește longevitatea la Campionatele Europene îi aparținea maghiarului Gábor Király, care avea 40 de ani și 86 de zile la Euro 2016, în meciul cu Belgia.

Lamine Yamal, noul puști-minune al fotbalului

Pe de altă parte, rămâne în istorie și ceea ce a reușit puștiul Lamine Yamal, care a bătut recordurile lui Ronaldo și Pele. De altfel, Pele deținea recordul în competițiile internaționale. Marele fotbalist brazilian deținea recordul încă din 1958, atunci când avea 17 și 244 de zile în meciul cu Franța, de la Mondiale. 

La meciul cu Franța, din semifinalele Euro 2024, spaniolul Yamal a devenit cel mai tânăr marcator din istoria Europenelor, la 16 ani și 362 de zile. Iar golul reușit a fost o capodoperă.

Până acum, cel mai tânăr marcator la un Campionat European a fost elvețianul Johan Vonlanthen, care avea 18 ani și 141 de zile la meciul cu Franța, de la Euro 2004. Yamal a fost ales si omul meciului Spania - Franța 2-1, dar și cel mai bun tânăr jucător al turneului.

Lamine Yamal are și cele mai multe pase decisive, patru. Mijlocașul ofensiv al Barcelonei, care a împlinit 17 ani cu o zi înaintea marii finale, este lider la acest capitol, la egalitate cu elvețianul Steven Zuber (la EURO 2020), galezul Aaron Ramsey (la EURO 2016), belgianul Eden Hazard (la EURO 2016) și sârbul Ljubinko Drulovic (la EURO 2000).

  • La meciul cu Germania, din sferturi, spaniolul Yamal a devenit singurul junior din istorie care își creează mai mult de 12 ocazii la un singur European.

Dacă Pepe sau Modric nu au spus când se vor retrage, neamțul Toni Kroos chiar a făcut-o. La 34 de ani și jumătate, "mijlocașul-computer" s-a retras imediat după ce Germania a fost eliminată de Spania în sferturi.

Toni Kroos, care are 34 de trofee în carieră, lasă în urmă niște borne greu de atins de vreun alt jucător. Într-un cuvânt, Kroos este cel mai bun pasator din istoria fotbalului, în orice competiție internațională, indiferent că vorbim despre European, Mondial sau Copa America. Totodată, el deține recordul de pase corecte în grupele unui Campionat European.

În toată cariera sa, Kroos a reușit 181 de pase decisive (pase de gol), atât la echipa națională, cât și la echipele de club, în toate competițiile în care a jucat.

După EURO 2024, a rămas virală și imaginea cu portarul naționalei Angliei, Jordan Pickford, în sfertul de finală cu Elveția, meci pe care britanicii l-au câștigat la loviturile de departajare. Pickford a fost surprins în timp ce se uita pe sticla de apă, acolo unde își notase cum execută fiecare jucător loviturile de departajare.

Rămâne însă în memorie și o contraperformanță. E vorba chiar de recordmanul Cristiano Ronaldo, care a fost marea dezamăgire de la acest European.

E prima competiție internațională unde Ronaldo nu înscrie și probabil e și ultima la care mai joacă, având în vedere că are 39 de ani și jumătate. El a marcat la loviturile de departajare, dar golurile de acolo nu sunt contorizate în statistici. Starul portughez nu a putut să înscrie nici în minutul 105, din prelungirile meciului cu Slovenia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE