Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Spania - Anglia 2-1, în finala EURO 2024. "Furia Roja" a câștigat al patrulea European. Tiki-taka superbă a ibericilor

Spania a câștigat EURO 2024, după o finală intensă cu Anglia, pe care a învins-o cu 2-1. "It's not coming home!"...nici acum. Englezii nu au reușit nici din această încercare să-și adjudece marele trofeu, pe care îl așteaptă de o eternitate, mai ales că, la ediția trecută, au jucat finala.

"Furia Roja", pusă în scenă perfect de Luis De La Fuente, a practicat un tiki-taka superb și și-a pus în vitrină al patrulea trofeu european. Nimeni n-a mai obținut atâtea trofee europene. Germania are trei.

Rodri, care a recuperat o mulțime de mingi la mijlocul terenului și nu numai, fost desemnat cel mai bun jucător al EURO 2024. Williams a fost ales jucătorul meciului, în vreme ce Lamine Yamal a fost numit cel mai bun tânăr jucător al întregului turneul.

Spania a câștigat EURO 2024, după 2-1 cu Anglia

La Berlin, pe superbul stadion olimpic, ibericii au pus stăpânire pe joc încă de la început, iar în prima repriză, Williams și Fabian Ruiz au încercat timid poarta lui Pickford. Englezii au răspuns prin Kane și Stones, însă valoarea uriașă a echipelor a făcut ca echilibrul să se păstreze.

Cei care au deschis scorul au fost spaniolii. A făcut-o Williams în debutul reprizei secunde, din pasa "MVP-ului" Lamine Yamal, care a împlinit 17 ani cu o zi înainte de marea finală. Au urmat ocazii ale lui Olmo, Yamal și Williams, însă britanicii au dat replica după o oră de joc, prin starul lui Real Madrid, Jude Bellingham, care a avut ghinion.

După o nouă ocazie a lui Yamal, a urmat golul egalizator al Angliei, marcat de "rezerva" Palmer, cu un șut plasat. Yamal l-a mai pus o dată la încercare pe Pickford, însă cel care a dat lovitura a fost Oyarzabal. Atacantul lui Real Sociedad a înscris în minutul 87, din pasa lui Cucurella.

În ultimele două minute, englezii au ratat exasperant. Cea mai mare ocazie a avut loc chiar în minutul 90, când a fost, de fapt, o triplă ocazie. Nu s-a mai schimbat nimic, iar Spania - Anglia s-a terminat 2-1 și ibericii și-au trecut în palmares al patrulea trofeu european, record în această competiție.

LIVE TEXT Spania - Anglia 2-1, finala EURO 2024

Statistici Spania - Anglia:

Posesie: Spania 63% / Anglia 37%

Șuturi pe poartă: Spania 5 / Anglia 3

Cornere: Spania 10 / Anglia 2

Pase reușite: Spania 496 / Anglia 246

Deposedări: Spania 14 / Anglia 11

Min. 90+4: Final de meci. Spania este noua campioană europeană.

Min. 90: Triplă acazie Anglia în aceeași fază. După un corner, Guehi trimite cu capul în bară, faza continuă, Rice șutează din apropiere, iar Olmo scoate mingea de pe linia porții, după care Rice trimite peste transversală.

Min. 89: Ocazie Anglia. Bellingham pasează la Watkins, care greșește preluarea, iar Carvajal are timp să intervină și să degajeze.

Min. 87: Gol Spania! Cucurella pasează de pe partea stângă, iar Oyarzabal înscrie. De remarcat assistul excelent al fundașului lateral spaniol, care a trimis pe jos, la firul ierbii, pe sub piciorul lui Stones.

Min 82: Ocazie Spania. După o nouă fază de tiki-taka, cu o combinație între Williams, Olmo și Yamal, ultimul finalizează, dar Pickford apără din nou.

Min. 73: Gol Anglia. Saka are o acțiune pe partea dreaptă, pasează în careu, la Bellingham, care îi așează mingea lui Palmer, iar mijlocașul lui Chelsea egalează cu un șut plasat. Mingea e atinsă ușor de Zubimendi.

Min. 66: Ocazie Spania. După o fază în viteză a spaniolilor, cu Olmo la serviciu și Lamine Yamal la finalizare, puștiul Barcelonei îl fentează pe Shaw și șutează din marginea careului, dar puțin pe lângă.

Min. 64: Ocazie Anglia. Bellingham, aflat cu spatele la poartă, preia superb o minge, păcălește doi adversari și șutează din întoarcere, însă balonul ocolește poarta.

Min. 55: Ocazie Spania. După o greșeală a britanicilor, Williams prinde un șut plasat din afara careului, însă mingea trece foarte aproape de bară.

Min. 55: Ocazie Spania. Mijlocașul Lamine Yamal intră în careu și șutează la colțul lung, dar puțin pe lângă.

Min. 49: Ocazie Spania. Acțiune tiki-taka a spaniolilor, în care Williams combină cu Olmo, mijlocașul ofensiv al lui Leipzig șutează din întoarcere, la colțul lung, dar pe lângă poartă.

Min. 47: Gol Spania. După o acțiune superbă a ibericilor, care pleacă de la Carvajal, puștiul Yamal pasează la Williams, iar mijlocașul deschide scorul. Fundașul dreapta al britanicilor, Kyle Walker, venise în centru și lăsase liberă acea parte a terenului, de unde a apărut Williams. Cadou superb pentru mijlocașul de bandă al lui Bilbao, care a împlinit 22 de ani cu două zile înainte de finală.

Min. 46: Începe repriza secundă.

Statistici prima repriză:

Posesie: Spania 65% / Anglia 35%

Șuturi pe poartă: Spania 0 / Anglia 1

Cornere: Spania 6 / Anglia 1

Pase reușite: Spania 295 / Anglia 121

Deposedări: Spania 7 / Anglia 7

Min. 45+2: La pauză, Spania - Anglia 0-0.

Min. 45+1: Ocazie Anglia. După o lovitură liberă, mingea e centrată în careu, e deviată ușor, iar Stones încearcă să înscrie din cădere, dar portarul reține.

Min. 45: Ocazie Anglia. Bellingham pasează la Kane, în careu, dar șutul său e blocat de Rodri.

Min. 28: Ocazie Spania. Fabian Ruiz șutează la poartă, mingea e deviată de Stones și e reținută de Pickford.

Min. 12: Ocazie Spania. Williams intră în careu, încearcă să-l dribleze pe Stones, dar este blocat de fundașul britanic exact în momentul șutului.

Min. 1: Începe marea finală EURO 2024, Spania - Anglia. Britanicii au lovitura de start.

Spania - Anglia, echipele de start

Spania: Unai Simon - Carvajal, Le Normand, Laporte, Cucurella - Rodri, Fabian Ruiz - Yamal, Olmo, Williams - Morata

Anglia: Pickford - Walker, Stones, Guehi - Saka, Mainoo, Rice, Shaw - Foden, Kane, Bellingham


Știrea inițială:

Spania - Anglia, finala EURO 2024

Confruntarea este un adevărat clasic al fotbalului, care se vrea totodată o odă adusă jocului pe care l-au inventat englezii, l-au transformat în artă brazilienii și l-au rafinat spaniolii.

Însă tocmai elementul fotbal a cam lipsit din arsenalul englezilor la acest European, după ce specialiștii au criticat jocul slab al naționalei Albionului. "Gurile rele" spun că trupa lui Southgate a jucat fotbal doar o singură repriză în cele șase meciuri pe care le-a disputat la turneul din Germania, prima repriză a partidei cu Olanda. Ba chiar s-a vorbit despre faptul că Anglia are staruri, dar nu are echipă.

De partea cealaltă, Spania a avut unul dintre cele mai frumoase și consistente jocuri de la EURO 2024. A câștigat grupa cu punctaj maxim și fără să primească gol, iar în optimi, selecționata lui Luis de la Fuente a eliminat cu 4-1 surpriza Georgia, debutantă la turneele finale. În sferturi, spaniolii au dat peste țara-gazdă, Germania, pe care au eliminat-o în prelungiri, cu golul lui Merino, din minutul 119. Apoi, în semifinale, ibericii au trecut de Franța cu 2-1.

La doar 17 ani, pe care i-a împlinit cu o zi înaintea finalei, puștiul Lamine Yamal a devenit vedeta Spaniei și chiar a acestui European.

Englezii au avut mari emoții la calificare. Au avut nevoie de prelungiri pentru a elimina Slovacia, în optimi, și de penalty-uri pentru a trece de Elveția, în sferturi. În semifinale, Furia Roja a trecut de Olanda cu 2-1, prin reușita lui Watkins, din minutul 90+1.

  • Arbitrul central al finalei Spania - Anglia va fi francezul Francois Letexier (35 de ani).

Spania - Anglia nu este un clasic nu doar prin prisma meciurilor directe, ci și prin valoarea loturilor. Englezii au cea mai valoroasă echipă de la acest European, cu jucători cotați în total la 1,52 miliarde de euro, înainte de startul turneului, conform publicației de specialitate Transfermarkt. Spaniolii sunt pe locul al patrulea, ca valoare a lotului, cu jucători care însumează 965,5 milioane de euro.

În cele 15 meciuri directe, echilibrul dintre Spania și Anglia este perfect: 6 victorii Spania și 6 victorii Anglia, în timp ce trei au fost remize.

Cele două echipe s-au întâlnit ultima dată în 2018, în Nations League, când AnNglia a câștigat cu 3-2. Însă ultimul meci oficial între Spania și Anglia a fost în sferturile EURO 1996, când s-au impus britanicii la penalty-uri.

Pentru Anglia, aceasta este a doua finală consecutivă la Campionatul European, după ce au pierdut-o pe cea de la EURO 2020, în fața Italiei, la loviturile de departajare.

Anglia nu are niciun trofeu european, ci doar pe cel de la Mondialul din 1966. De cealaltă parte, Spania este țara cu cele mai multe astfel de trofee europene, trei, la egalitate cu Germania.

Drumul Spaniei la EURO 2024

Grupa B: Spania - Croația 3-0

Grupa B: Spania - Italia 1-0

Grupa B: Spania - Albania 1-0

Optimi: Spania - Georgia 4-1

Sferturi: Spania - Germania 1-1, 2-1 după prelungiri

Semifinale: Spania - Franța 2-1

Drumul Angliei la EURO 2024

Grupa C: Anglia - Serbia 1-0

Grupa C: Anglia - Danemarca 1-1

Grupa C: Anglia - Slovenia 0-0

Optimi: Anglia - Slovacia 1-1, 2-1 după prelungiri

Sferturi: Anglia - Elveția 1-1, 5-3 după lovituri de departajare

Semifinale: Anglia - Olanda 2-1

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE