Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EURO 2024, cu ochii pe suporteri. Forțele de ordine încearcă să îi împiedice pe fani să intre pe teren

Euro 2024, campionatul european de fotbal, nu înseamnă numai meciuri și urale ale fanilor. Dincolo de bucurie sau dezamăgire, în funcție de evoluția echipei preferate, măsurile de securitate dau dureri de cap organizatorilor.

Și asta pentru că uneori fanii își doresc să fie cât mai aproape de jucători.

De la aruncarea de pahare și sticle de apă în jucători până la încercarea de a-și face selfie-uri cu ei pe teren, forțele de securitate se confruntă la fiecare meci cu noi și noi provocări.

Una dintre cele mai greu de oprit este intrarea spectatorilor pe teren. Un Youtuber care s-a îmbrăcat în costumul mascotei turneului și s-a strecurat pe teren. Videoclipul a adunat trei milioane de vizualizări.

Securitatea stadioanelor, asigurată de UEFA

O nouă provocare pe care probabil o veți vedea, sau cel puțin o tendință în creștere, este ca spectatorii să sară pe teren pentru a se apropia de idolul lor pentru a-și face selfie-uri cu ei.

Aceasta este o tradiție veche în fotbal, din păcate, dar există o creștere a acestui tip de comportament de sărbătoare, deoarece oamenii vor să facă fotografii, să posteze conținut pe social media.

Poliția germană a declarat pentru Euronews că securitatea stadioanelor este asigurată de UEFA. UEFA a refuzat cererea de interviu trimisă de Euronews. Într-o declarație anterioară, a anunțat că va spori măsurile de siguranță, dar a spus că nu va oferi detalii din motive de securitate.

Experții spun că personalul de securitate trebuie să fie mai bine instruit. De asemenea, trebuie să se acorde mai multă atenție procesului de acreditare. Și spun că există riscuri ca incidente mai grave să se întâmple în viitor.

Hans-Walter Borries, care a lucrat la securitatea stadionului pentru Cupa Mondială din 2006 din Germania, a declarat că situația intrărilor și ieșirilor este deosebit de îngrijorătoare.

”Problema este că aceste porți nu sunt ușor de deschis, astfel încât, în cazul unei panici în masă, dacă o sută sau chiar o mie de oameni încearcă să fugă, ar exista cu siguranță dificultăți, probleme, răniri sau chiar moarte. Acest lucru ar trebui reconsiderat, iar evaluarea mea este că, în ultimii 18 ani nu s-a făcut aproape nimic.”, Hans-Walter Borries Institutul pentru Studii Economice și de Securitate, Universitatea Witten.

Experții avertizează că este imposibil să controlezi comportamentul tuturor. Acest lucru este valabil mai ales acum, când gardurile care separă tribunele și terenul nu mai sunt folosite. Acesta este un factor major în evenimentele perturbatoare de pe teren.

Turneul final al campionatului european de fotbal are loc în Germania, până duminică, 14 iulie, cu meciul final programat la Berlin

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE