Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministrul Transporturilor, avertisment despre greva TAROM. ”Compania nu se află într-o situație economică bună”

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a recunoscut că situația economică a TAROM nu este ”una bună”, în condițiile în care există unii angajați au salarii precum în companiile aeriene care merg bine economic, dar și persoane plătite cu salariul minim pe economie. De asemenea, el a avertizat că greva anunțată de sindicaliști ar putea pune în pericol planul de salvare a companiei aeriene.

Vacanțele românilor care și-au luat bilete de avion la Tarom ar putea fi date peste cap. Angajații companiei aeriene au anunțat că, începând de marți, niciun avion nu va mai decola între orele 4 și 7 dimineața. Aceștia de plâng de salariile mici și au de gând să protesteze de două ori pe săptămână. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, recunoaște că sunt dezechilibre în sistemul de salarizare de la TAROM.

„TAROM-ul nu se află într-o situație economică bună. Din păcate. De asemenea, îmi doresc și nu doar eu, Guvernul României, ca TAROM-ul să nu intre într-un scenariu asemănător altor companii de transport aerian, scenariu nu tocmai fericit.

În zona asta a Europei, din fostele companii naționale de transport, cred că au mai rămas două pe piață. LOT-ul de la polonezi și TAROM-ul nostru. Restul toate au intrat în faliment.

Îmi doresc ca în momentul în care ne-am angajat la un plan cu Comisia Europeană, lucru cu care România și l-a asumat pentru salvarea TAROM, să se intre pe acel făgaș. Un plan asumat, repet, care dă o șansă companiei de a fi salvată”, a afirmat Sorin Grindeanu.

Sorin Grindeanu: ”Știu despre dezechilibrele care există în interiorul TAROM”

”Situația companiei nu e una bună. Știu ce înseamnă nivelul de salarizare și dezechilibrele care există în interiorul TAROM. Unele nivele dacă vorbim de salarizări sunt asemănătoare cu cele de la companii care merg foarte bine economic, iar altele sunt pe salariul minim economic.

În momentul în care te afli în această situație economică, o dublezi și cu o anunțată grevă, intri într-un scenariu din ce în ce mai dificil în a salva compania TAROM.

Nu există alt plan decât cel agreat cu Comisia Europeană. Nu trebuie să ne ducem și să facem rabat la ceea ce ne-am angajat.

Toate aceste tipuri de acțiuni s-ar putea să facă și mai dificilă încercarea de a salva compania TAROM.

Știu că există mulți angajați, în special în teritoriu, ai TAROM care au nivelul de salariu minim pe economie și mă așteptat să se vină cu revendicări, nu revendicări pentru tot personalul, unii dintre ei având nivel de salarizare asemănător cu nivelul de salarizare al unor companii care merg foarte bine economic”, a menționat ministrul Transporturilor.

În mai 2022, directorul TAROM, Mihăiță Ursu, a anunțat că a fost început un plan de restructurare a companiei încă din anul 2020.

"Am început o reformă radicală în anul 2020. Practic, în iulie, a prins contur prima formă de plan de restructurare care în august 2020 a fost depus la Comisia Europeană, plan care nu a fost încă aprobat. Suntem încă în discuţii şi negocieri cu Comisia. Acest plan a avut patru piloni. În primul rând a fost componenta de restructurare de personal", a spus Ursu, citat de Agerpres.

Ajutor de stat pentru TAROM

Pe data de 5 mai, Sorin Grindeanu a semnat ordinul de ministru prin care companiei TAROM i-a fost acordat un ajutor de stat în valoare de 1,9 milioane de euro.

”Prin suma acordată din bugetul Ministerului Transporturilor, TAROM își va putea acoperi prejudiciul cauzat de pandemia COVID 19, în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2020.

Comisia Europeană a autorizat această măsură și mai analizează, în prezent, o altă solicitare a TAROM pentru acordarea unui ajutor de restructurare în valoare de aproximativ 85 milioane euro”, a precizat Grindeanu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE