Regiunea separatistă Transnistria ar putea rămâne fără gazele rusești, de la 1 ianuarie 2025, după cum spune ministrul moldovean din Republica Moldova, Victor Parlicov.
Această posibilitate este văzută drept una „foarte realistă”, dacă avem în vedere că gazele rusești de la Gazprom trec prin Ucraina, iar acordul pentru tranzitul de gaze dintre Ucraina şi Rusia expiră pe 31 decembrie 2024 și ucrainenii spun că nu îl vor prelungi. Ministrul Energiei a discutat deja cu cei din conducerea Gazprom, pentru a găsi rute alternative.
Ministrul moldovean al Energiei spune că e posibilă oprirea gazelor către Transnistria
„Din discuţiile cu colegii mei ucraineni, am înţeles că, dacă va exista o decizie de a continua tranzitul, aceasta poate fi luată în ultimul moment", a spus Victor Parlicov, citat de Reuters.
Separatiștii din Transnistria sunt dependenți de gazele rusești, care tranzitează acum Ucraina. În total, Moldova primește din Rusia în jur de două milioane de metri cubi de gaze pe an, iar acestea traversează Ucraina.
În ciuda războiului pe care rușii l-au declanșat în Ucraina în februarie 2022, ruta a rămas aceeași, după un acord dintre Chișinău și Tiraspol. Numai că și moldovenii cumpără energie chiar din Tiraspol, datorită prețurilor mai mici, iar centrala din Transnistria este alimentată chiar cu acele gaze rusești.
Soluția propusă de Moldova ar fi ca Transnistria să fie alimentată cu gaz de la Gazprom prin conducta TurkStream, care merge către Turcia, apoi trece prin Bulgaria şi România. Dar costurile ar fi mai mari.
Însă situația este complicată dacă avem în vedere că moldovenii au o datorie de 709 milioane de dolari, conform presei ruse. Iar Gazprom a cerut să-i fie plătită această datorie, pentru ca apoi să accepte să livreze gazele prin acea rută alternativă. Numai că moldovenii susțin că datoria ar fi de doar 8,6 milioane de dolari.
Ministrul moldovean al Energiei spune însă că „este incorect să asociem problemele legate de datorii, cu livrările. Toată lumea trebuie să înţeleagă că scenariul unei crize pe malul stâng este foarte realist. Dacă nu se va livra deloc gaz, regiunea transnistreană intră în colaps”.
Iar premierul Dorin Recean pune răul înainte și susține că, fie există posibilitatea întreruperii gazelor naturale către Transnistria, fie o eventuală majorare a tarifelor. Astfel, indiferent de variantă, există posibilitatea unei crize.
„Trebuie să fiu onest cu dumneavoastră. Avem de confruntat o iarnă foarte grea. Trebuie să fim pregătiţi. O eventuală criză vine din două surse: 1. Eventuala întrerupere de gaze naturale către stânga Nistrului, unde trăiesc circa 300 mii de persoane, majoritatea cetăţeni ai noştri, care riscă să rămână fără căldură şi electricitate. Asta se poate transforma într-o catastrofă umanitară. Pentru că sunt cetăţenii noştri, trebuie să găsim o soluţie. 2. Solicitarea de majorare a tarifelor pentru gazele naturale. Solicitarea trebuie să fie analizată foarte atent şi transparent de către ANRE. În orice caz, Guvernul va fi alături de cetăţenii R. Moldova”, a precizat Dorin Recean.