Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Comisar european: UE se va descurca fără gazul rusesc. Acordul pentru tranzitul prin Ucraina expiră la sfârșitul anului

Uniunea Europeană se va descurca fără importurile de gaz rusesc. Este afirmația comisarului european pentru Energie, Kadri Simson, în condițiile în care la sfârșitul anului expiră acordul pentru tranzitul de gaz rusesc prin Ucraina. Guvernul de la Kiev a anunțat deja că nu-l va prelungi.

Acordul dintre Kiev şi Moscova pentru tranzitul gazului furnizat de compania rusă Gazprom va expira pe 31 decembrie, a anunțat miercuri comisarul european pentru Energie, potrivit agenției DPA, citată de Agerpres.

Kadri Simson a punctat că „nu este nevoie” să fie extinsă valabilitatea acordului dintre Ucraina și Gazprom. În aceste condiții, oficialii de la Bruxelles asistă deja companiile europene care aveau contracte pe termen lung cu Gazprom să găsească alţi furnizori.

UE a diminuat importurile de gaze din Rusia

După izbucnirea războiului din Ucraina, UE a luat măsuri pentru a reduce importurile de gaze rusești care au fost înlocuite parţial de gazele naturale lichefiate (GNL) importate în special din SUA. Gazele din SUA sunt aduse cu nave transportoare de gaz și sunt mai costisitoare decât gazele naturale transportate prin conductele existente.

În pofida sancțiunilor aplicate Rusiei, unele state membre UE importă în continuare gaz rusesc, atât prin conductele din Ucraina şi Turcia, cât şi ca GNL.

Comisarul Simson susține că gazul rusesc reprezintă un procent de 18% din totalul importurilor realizate de UE, comparativ cu anul 2021 când procentul era de 45%.

Pe lângă SUA, un alt furnizor semnificativ de gaz al UE este Norvegia, arată datele statistice din 2023. Alți furnizori sunt state nord-africane, Regatul Unit şi Qatar.

Deşi Kievul nu are în vedere să extindă acordul asupra tranzitului gazului rusesc, a precizat că ar putea totuşi permite tranzitul gazului furnizat de ţări din Asia Centrală sau de Azerbaidjan.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE