Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina se va confrunta cu grave penurii de energie în timpul iernii

Deficitul de energie electrică al Ucrainei ar putea ajunge la 6 gigawați în această iarnă, aproximativ o treime din cererea de vârf preconizată, pe fondul atacurilor rusești asupra infrastructurii energetice și al expirării unui contract de furnizare de gaze, a declarat Agenția Internațională pentru Energie într-un raport, potrivit Reuters.

De la invazia la scară largă a Rusiei în februarie 2022, sistemul energetic al Ucrainei a fost ținta atacurilor rusești, care au dus la pene de curent continue și la furnizarea limitată de energie electrică în unele regiuni timp de câteva ore în fiecare zi.

Rusia a intensificat atacurile în martie, în ceea ce Kievul a declarat că pare a fi un efort concertat de a degrada sistemul înainte de iarnă, când temperaturile scad adesea sub -10 grade Celsius (14 grade Fahrenheit). Ucraina a atacat, de asemenea, infrastructura energetică din Rusia.

În această vară, când cererea de electricitate este de obicei mai scăzută decât iarna, capacitatea de producție a Ucrainei a scăzut cu peste 2 GW sub cererea de vârf de 12 GW, se arată în raportul Agenției Internaționale pentru Energie (AIE).

În această iarnă, cererea de energie electrică de vârf ar putea crește la 18,5 GW, se arată în raport.

Acordul privind gazele, pe cale să expire

În circumstanțele actuale, Ucraina și-ar putea satisface cererea de gaze din producția internă și din stocuri, însă o iarnă mai rece decât media ar crește nevoia de importuri.

O eventuală scădere a aprovizionării cu cărbune ar putea, de asemenea, forța centralele termice ucrainene să treacă la gaz. Majoritatea minelor de cărbune sunt situate aproape de linia frontului din estul Ucrainei.

Un acord de tranzit pentru aprovizionarea cu gaz încheiat cu Gazprom din Rusia expiră la sfârșitul acestui an, iar Ucraina a declarat că nu dorește prelungirea acestuia. Furnizarea suplimentară de gaze ar trebui să provină din fluxurile către Ucraina din Europa Centrală și de Est.

Un alt risc este întreruperea aprovizionării cu gaze și electricitate în Moldova. Deși Moldova nu se mai bazează în mod direct pe gazul rusesc pentru a satisface cererea pe teritoriul său, primește aproximativ două treimi din electricitatea sa de la o centrală electrică din regiunea separatistă Transnistria, susținută de Rusia.

Capacitatea de transport cu Europa continentală este împărțită între Ucraina și Moldova. În cazul în care există penurii în Moldova, cele două țări trebuie să convină asupra distribuției importurilor din alte țări, se arată în raport.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE