Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministrul german al apărării îndeamnă NATO să acționeze pentru a-l contracara pe Putin

Ministrul german al apărării a făcut apel la NATO să facă mai mult pentru a proteja alianța de Rusia și de președintele Vladimir Putin. Christine Lambrecht a făcut această declarație sâmbătă, în timp ce a inaugurat sediul unei brigăzi de front NATO nou înființate în Lituania.

Utilizarea armelor nuclare

„Un lucru este sigur: situația actuală înseamnă că trebuie să facem mai mult împreună”, a spus ea, adăugând că „nu putem ști cât de departe pot merge iluziile de grandoare ale lui Putin”.

Lambrecht a continuat: „Războiul brutal de agresiune al Rusiei în Ucraina devine din ce în ce mai brutal și fără scrupule... Amenințarea Rusiei cu armele nucleare arată că autoritățile ruse nu au scrupule”.

Putin a evocat de două ori în ultimele săptămâni perspectiva utilizării armelor nucleare, în contextul în care forțele rusești s-au retras în sudul și estul Ucrainei.

Germania a desfășurat pentru prima dată trupe în Lituania, care se învecinează cu enclava rusă Kaliningrad, în 2017. În iunie 2022, Berlinul a fost de acord să își intensifice prezența în această țară, în urma invaziei rusești din Ucraina din februarie.

Escaladarea tensiunilor

Noul cartier general va acționa ca un punct de staționare pentru desfășurarea rapidă a unei brigăzi de 5.000 de soldați către o potențială linie de front, dacă este necesar. Lambrecht a adăugat că exercițiile militare frecvente ar putea face ca acest proces să se desfășoare mai rapid.

Arvydas Anusauskas, ministrul Apărării Naționale din Lituania, a declarat că cele zece zile necesare în prezent pentru a muta o brigadă sunt „foarte rapide”. El a adăugat: „Să ne amintim că, în cazul Ucrainei, informațiile despre concentrarea forțelor rusești la granița sa erau cunoscute de aproape 90 de zile.”

De la invazia Ucrainei, națiunile baltice Letonia, Lituania și Estonia au cerut NATO să își sporească prezența în regiune.  Fostele state sovietice se tem că Rusia ar putea amenința potențial propria lor securitate sau suveranitate și pe cea a alianței.

Alte state membre NATO și-au exprimat îngrijorarea că o prezență consolidată la periferia Rusiei ar putea escalada tensiunile, în timp ce o prezență permanentă a NATO ar costa miliarde de dolari pentru menținerea alianței.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE