Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministrul german de Externe susține că negocierile de pace din Ucraina se află în impas. Reacția Chinei

Ministrul german de Externe susține că demersurile președintelui american Donald Trump de a încheia un armistițiu în războiul Rusiei împotriva Ucrainei se află în impas. În schimb, omologul său chinez consideră că este încurajator că negocierile de pace dintre Washington și Moscova continuă, relatează Euronews.com.

Sosită la Kiev în cadrul unei vizite inopinate, Annalena Baerbock, ministrul german de Externe, a afirmat că „din cauza impasului” dintre SUA și Rusia cu privire la un acord de încetare a focului, sprijinul continuu al aliaților europeni pentru Ucraina în război este „absolut crucial”.

În schimb, ministrul chinez de Externe, Wang Yi, aflat în vizită la Moscova, a afirmat marți că „au fost obținute anumite rezultate” în tentativa Washingtonului de a opri invazia la scară largă a Kremlinului, ce durează deja de patru ani.

Într-un interviu acordat agenției ruse de știri de stat RIA Novosti, șeful diplomației chineze a precizat că Beijingul susține obiectivul „unui acord de pace echitabil, pe termen lung, obligatoriu și acceptabil pentru toate părțile implicate”.

Ce condiții pune Putin pentru oprirea războiului din Ucraina

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunțat că Wang Yi urmează să se întâlnească marți cu Vladimir Putin și cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, însă nu a făcut publice detalii suplimentare

Duminică, președintele american Donald Trump i-a criticat în termeni duri pe omologul său rus, Vladimir Putin, precum și pe cel ucrainean Volodimir Zelenski, exprimându-și nemulțumirea că luptele continuă în războiul pe care se angajase să îl oprească în 24 de ore.

Trump a insistat că se fac progrese în negocierile coordonate de administrația sa, însă a mai spus că va lua în considerare impunerea de noi sancțiuni Moscovei din cauza ultimelor sale atacuri. De asemenea, l-a acuzat pe Zelenski că încearcă să se retragă dintr-un acord cu SUA privind accesul la resursele minerale ale Ucrainei.

Putin a respins efectiv propunerea lui Trump pentru o pauză imediată de 30 de zile în război. O încetare parțială a focului în Marea Neagră, care ar putea permite o navigație civilă mai sigură, a fost compromisă de condițiile impuse de negociatorii Kremlinului.

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, un grup de reflecție cu sediul la Washington, Rusia evită un acord privind Marea Neagră pentru a „bloca eforturile în vederea unei încetări generale a focului și pentru a obține concesii suplimentare din partea Occidentului”.

Putin a insistat că Moscova vrea un acord cuprinzător care să asigure o soluționare de durată, însă Kievul respinge ferm solicitările sale de concesii teritoriale și limitări ale relațiilor externe ale Ucrainei.

De asemenea, Ucraina a susținut că Putin a făcut în mod intenționat cereri maximale în cadrul discuțiilor, ca o modalitate de a bloca orice acord real. Între timp, forțele ruse au continuat tentativele de avansare în estul Ucrainei, analiștii afirmând că Moscova pregătește o campanie de primăvară la scară largă de-a lungul liniei frontului de aproximativ 1.000 de kilometri.

Potrivit autorităților, noaptea trecută a fost prima în mai mult de cinci luni în care Rusia nu a tras nicio dronă Shahed asupra țintelor ucrainene. Dar Andrii Kovalenko, șeful ramurii de combatere a dezinformării din cadrul Consiliului de Securitate al Ucrainei, a avertizat că nu există niciun semn de schimbare a strategiei rusești.

"Pentru moment, acest lucru nu înseamnă nimic", a spus el pe Telegram.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE