Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministrul Economiei, despre soluțiile pe care le are România, după tarifele lui Trump

Tarifele impuse de Statele Unite împing România către noi piețe de desfacere a produselor fabricate la noi. Industria auto se numără printre cele mai afectate, spune ministrul Economiei. Efectele războiului economic se reflectă însă și în achiziția de armament.

România va trebui să-și reorienteze producția către alte piețe de pe glob. Ministrul Economiei spune că, la nivel european, există câteva soluții.

Ministrul Economiei, despre soluțiile pe care le are România, după tarifele lui Trump

Bogdan Ivan, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului: „Din cele 3,9 miliarde de euro volumul exporturilor din România către SUA, o componentă, o parte importantă, minimum 300 de milioane de euro. Vorbim de produse siderurgice de bază, fără componente. Atunci când vorbim despre industria de automotive, automat, această sumă poate să depășească inclusiv un milion de euro ca și volum al exporturilor.

Noi, de asemenea, vom mai fi impactați de faptul că suntem exportatori neți de ansamble, subansamble pentru industria de automotive în state terțe, Mexic, Germania, Franța, Italia, care ulterior sunt asamblate și puse în produse finite, care sunt exportate către Statele Unite ale Americii. Evident, va exista un impact.

Pentru a contrabalansa acest impact, am discutat inclusiv cu comisarul european, pentru un set de măsuri pe nivel de ramură pe industrie siderugică și automotive, în această etapă, prin care vorbim despre posibilități de finanțare cu garanții date fie de către guvernele naționale, fie de către către Comisia Europeană, mecanisme de finanțare mult mai relaxate, la dobânzi foarte bune pentru companii, pentru capital de lucru al companiilor și pentru investiții, pentru a deveni mai competitive.

În acest context, ceea ce este foarte important e faptul că statele dintre ale Americii reprezintă un partener comercial esențial atât pentru Uniune Europeană, cât și pentru România și trebuie să găsim împreună soluții prin care aceste noi taxe să aibă un impact cât mai mic.

De asemenea, am găsit o a treia propunere pe care am propus-o și care s-a bucurat de suportul celalți miniștri. Și anume, explorarea unor noi piețe, India, țări din Asia, Emiratele Arabe Unite, țări din Golf, tocmai pentru ca o parte din piața SUA să putem să suplinim cu alte piețe. De asemenea, ce e foarte important pentru noi și Uniunea Europeană e ca, odată cu aplicarea acestor tarife, să avem o criză de supraproducție."

Și industria de armament ar putea fi o soluție de redresare a economiei României.

Bogdan Ivan, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului: „Industria de armament este una extrem de importantă, mai ales în noul context, în contextul în care avem acel program de 800 de milioane de euro al Comisiei Europene. Iar în momentul în care avem deja în negociere și România a trimis deja input-uri pentru programul SAFE security and action for Europe, de alte 150 de miliarde de euro, care deja există și care vor fi, vor putea să fie aduse în achiziții pentru armament în Uniunea Europeană începând cu luna octombrie a acestui an.

Discuții cu companiile foarte mari din țara noastră, care pot să fie furnizori atât de servicii, cât și de forță de muncă, cât și de produse și bunuri pentru reconstrucția Ucrainei. Pentru a ne asigura că vom fi în prima linie și pentru a ne asigura că vom lua cât mai mult din aceste resurse care vor fi distribuite către Ucraina, încă nu s-au stabilit sume de bani."

Reconstrucția Ucrainei este un alt proiect la care România va participa, a adăugat ministrul Economiei.

Bogdan Ivan, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului: „Vorbim despre principii. Normal că reconstrucția Ucrainei să fie făcută prin cele două state care asigură cea mai lungă frontieră cu Ucraina, și anume România și Polonia. Așa că, da, noi suntem pregătiți și sunt scenarii pe care le calculăm, pentru că nu vei putea să reconstruiești Ucraina cât de cât dacă intri prin România sau prin Polonia în special."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE