Natalia Intotero, ministrul Culturii, a declarat pentru Euronews România că nu a primit din partea Muzeului Național de Istorie toate informațiile solicitate privind expoziția cu piesele din tezaurul dacic care au fost furate de la muzeul din Țările de Jos. De asemenea, ea a acuzat că „paza umană ar fi fost foarte important să fie scris negru pe alb” în contractul încheiat cu autoritățile olandeze.
Natalia Intotero, ministrul Culturii: „Cei care sunt responsabili trebuie să manifeste deschidere, transparență și să comunice în permanență. Nu prea am primit din partea Muzeului Național de Istorie toate informațiile pe care le-am solicitat.
Nu contest pregătirea domnului director, dar, în aceste momente trebuie să își asume și să iasă public și să ofere orice detaliu tehnic vizavi de exponate și vizavi de modul în care s-a realizat această expoziție.”
Ministrul Culturii, despre posibila demisie a directorului Muzeului Național de Istorie: Voi avea cu dânsul o discuție aplicată
Reporter: În opinia dumneavoastră trebuie să plece domnul director al Muzeului (Național de Istorie, Ernest Oberländer-Târnoveanu, n.r)?
Natalia Intotero, ministrul Culturii: „Voi avea cu dânsul o discuție aplicată de îndată ce voi ajunge acasă. Am o dezamăgire față de modul de comunicare al dânsului. Este punctul meu de vedere personal: cred că acel contract ar fi trebuit să fie mai bine explicit și să stipuleze mult mai bine toate aspectele la care dumneavoastră ați făcut referire.
Paza umană ar fi fost foarte important să fie scris negru pe alb. Când se realizează o astfel de expoziție cu un patrimoniu atât de important, cred că decizia trebuie să fie mai bine cântărită din start cu privire la alegerea locației, cu privire la derularea acestei expoziții”.
Experți ai Muzeului Național de Istorie, trimiși în Țările de Jos
Natalia Intotero, ministrul Culturii: „Din partea noastră, a Ministerului Culturii, prin Muzeul Național de Istorie, dânșii au obligația de a răspunde solicitărilor autorităților olandeze, cu privire la anumite aspecte pentru o identificare mai ușoară asupra obiectelor de patrimoniu sau alte aspecte pe care autoritățile competente olandeze le solicită în această speță.
Începând de ieri, o echipă a Muzeului Național de Istorie a ajuns în localitatea olandeză, pentru a face demersurile privind verificarea celorlalte obiecte de patrimoniu, împachetarea acelor obiecte de patrimoniu și întoarcerea acasă în România în condiții de siguranță. Celelalte exponate vor ajunge acolo unde ele au titulatura”
Ministrul Culturii a reacționat în contextul în care patru piese din aur din tezaurul dacic, coiful de la Coţofăneşti și trei brățări dacice, au fost furate după ce hoții au aruncat în aer un zid al Muzeului Drents din Olanda. S-a întâmplat sâmbătă dimineața, în penultima zi a unei expoziții temporare unde au fost trimise peste 600 de artefacte de la muzee din România.