Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zi de doliu național în România, sâmbătă, în memoria Papei Francisc. Ce presupune ziua de doliu național

Guvernul României a hotărât să adopte azi o hotărâre prin care să declare zi de doliu național în România pentru sâmbătă, 26 aprilie 2025, când vor avea loc funeraliile Papei Francisc. Suveranul Pontif a murit luni, 21 aprilie, în urma unui accident vascular cerebral.

„Aprobăm o zi de doliu național în România în memoria Sanctității Sale Papa Francisc, sâmbătă, pe 26 aprilie, chiar în ziua funeraliilor de la Vatican. Este o decizie ce arată respectul profund pentru deschiderea sa totală și căldura arătată permanent românilor. Ca orice creștin am simțit că prezența sa a fost o binecuvântare pentru întreaga umanitate”, a precizat premierul Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.

Ce presupune ziua de doliu național în România

Ziua de doliu național în România este decretată de Guvern pentru a marca un eveniment tragic de importanță națională sau internațională, cum ar fi moartea unei personalități, tragedii sau catastrofe.

În zilele de doliu național, drapelul României este arborat în bernă la toate instituțiile și autoritățile publice centrale și locale. De asemenea, drapelul României se mai arborează:

  • la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, instituţiilor de învăţământ de orice grad, instituţiilor de cultură şi misiunilor diplomatice ale României;
  • la punctele pentru trecerea frontierei, precum şi în aeroporturi, porturi, gări şi autogări;
  • ca pavilion, pe navele de orice fel şi pe alte ambarcaţiuni ce navighează sub pavilion românesc.

Aceeaşi obligaţie revine şi persoanelor fizice, dacă arborează drapelul României la domiciliu sau la reşedinţă.

Tot în zilele de doliu național, posturile de radio și televiziune, precum și instituțiile de cultură își vor adapta programul în mod corespunzător.

Zile de doliu național în România

Ultima oară, zile de doliu național în România au fost decretate pe 14, 15 și 16 decembrie 2017, după moartea Regelui Mihai I al României.

Zile de doliu național au mai fost decretate după moartea Reginei Ana (2016), incendiul din Colectiv (2016), accidentul de autocar din Muntenegru (2013), accidentul aviatic de la Smolensk (2010), funeraliile Patriarhului Teoctist (2007), moartea Papei Ioan Paul al II-lea (2005), atentatele teroriste de la Madrid (2004), SUA (2001) și în memoria victimelor Revoluției (1990).

Papa Francisc, vizită de 3 zile în România, în 2019

În anul 2019, Papa Francisc a efectuat o vizită apostolică de trei zile în România, la aproape 20 de ani de la vizita Papei Ioan Paul al II-lea. De la București, Suveranul Pontif a mers la Șumuleu Ciuc, la Iași, apoi la Blaj. Peste tot, românii l-au întâmpinat în număr mare.

Vizita de trei zile a Papei Francisc în România a avut loc sub îndemntul „Să mergem împreună!”

În București, Papa Francisc a participat și la o slujbă la Catedrala Mântuirii Neamului și s-a întâlnit cu Patriarhul Daniel.

A urmat vizita la Șumleu Ciuc, județul Harghita, unde zeci de mii de pelerine au mers pentru a participa la Sfânta Liturghie oficiată de Papa Francisc. Suveranul Pontif a fost primit cu emoție și bucurie de pelerinii care au au avut de înfruntat o ploaie torenţială şi temperaturi scăzute.

Apoi, Papa Franic a mers la Iași.

La Blaj, Papa Francisc a cerut iertare, în numele Bisericii, comunităţii rome de la Blaj, pentru momentele, de-a lungul istoriei, când aceştia au fost „maltrataţi”, „segregaţi” sau priviţi „într-o manieră greşită, cu privirea lui Cain şi nu cu cea a lui Abel”.

Papa a oficiat ceremonia de beatificare a șapte episcopi greco-catolici martiri, care au fost torturați și uciși în cele mai sinistre închisori comuniste precum Gherla, Dej sau Pitești. Peste 100 de mii de credincioși au participat la eveniment.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE