Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, susține că „fermierii români produc pui de calitate”, mai ales că „40% din carnea de pui se duce în Franţa, ceea ce înseamnă că este de calitate”. Declarația vine în contextul în care recent, Horia Constantinescu, până de curând șef al ANPC, preciza că unii producători vopsesc puii pentru a părea mai sănătoși, mai exact, folosesc metode prin care colorează carnea prin hrana pe care o dau păsărilor.
Florin Barbu, ministrul Agriculturii, reacție în scandalul „puilor galben vopsiţi”
Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a fost întrebat despre scandalul „puilor vopsiţi” și a ținut să precizeze că nu crede că fermierii din țară vopsesc carnea de pui ca să o facă să pară mai bună.
Florin Barbu, ministrul Agriculturii: „Fermierii români produc pui de calitate. România are un grad de autosuficienţă de 160% la carnea de pui. Exportăm, am deschis pieţe împreună cu omologul meu francez. Aproape 40% din cantitatea de pui se duce în Franţa. Înseamnă că este un pui de calitate”, a spus acesta, potrivit Agerpres, într-o vizită făcută alături de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la alegerile pentru Primăria Capitalei la târgul de promovare a produselor româneşti din curtea MADR.
Ministrul a adăugat și că instituţiile abilitate de control implicate ar trebui să prezinte în spaţiul public certificatul şi rezultatele analizelor pe care le-au făcut în laboratoare pentru acest tip de pui.
Unii pui sunt vopsiţi prin hrănire, a declarat recent Horia Constantinescu, șef al ANPC: „Există o vorbă care spune că umbli cu cioara vopsită. Dar iată că varianta modernă se referă la puiul de găină vopsit. Există operatori economici care îşi vopsesc aceste produse pentru a ne induce în eroare. Dar şi aici se întâmplă o minune: unii dintre pui sunt vopsiţi prin hrănire, pentru ca vopseaua să pătrundă în ţesut şi să nu poată fi spălată”.
Ulterior, Constantinescu a anunțat că renunță la funcția de președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), fiind desemnat candidatul PSD la Primăria Constanța.
Constantinescu și-a anunțat candidatura la două luni după ce dosarul în care era acuzat de trafic de influență a fost clasat de DNA. De altfel, în acest an electoral, este „inflație” de candidați certați cu legea, subiecți ai unor anchete penale de corupție sau cu condamnări ispășite la activ. Chiar și așa, experiența alegerilor trecute a demonstrat că rețeta este una de succes și că electoratul din România este încă fidel mentalității „fură, dar și face ceva”.