A trecut o lună de la anularea alegerilor prezidențiale, însă problemele persistă. Multe întrebări continuă să nu aibă răspunsuri, însă experții și politicienii încearcă să centralizeze cumva datele și informațiile și să ajungă la o concluzie. Rămâne senzația că ceva sigur s-a întâmplat, iar una dintre cele mai importante chestiuni este legată de motivele pentru care alegerile au fost anulate.
Societatea așteaptă dovezile clare prin care să se arate că influența Rusiei sau a altui factor extern a contribuit, într-adevăr, la situația existentă. Iar aici intervine un amănunt-cheie: a fost sau nu a fost informat Klaus Iohannis în legătură cu aceste ingerințe? I-au furnizat serviciile informațiile necesare? Pentru că pe baza lor s-a luat această decizie fără precedent în România și care a stârnit valuri și prin cancelariile occidentale.
L. Orban: „Iohannis a fost informat de servicii” în privința lui Călin Georgescu
Ludovic Orban, președinte Forța Dreptei: „Noi suntem acum într-o situație complet specială. Practic, au fost anulate alegerile prezidențiale de CCR, care nici măcar nu are competența să le anuleze, ci are competența să valideze sau să anuleze primul tur sau al doilea tur. Or CCR, practic, a anulat procesul electoral, în ansamblul său, deși validase primul tur al alegerilor. O asemenea lovitură împotriva democrației înseamnă nerespectarea voinței cetățeanului.
În mod normal, dacă nu ai temeiuri extrem de solide, nu ai voie să nu respecți voința cetățenilor. De când se iau decizii într-un stat democratic pe baza unor informări puse tardiv la dispoziție de servicii? Tardiv, repet. Chiar Iohannis, întrebat, a doua zi după primul tur, dacă a primit vreo informare despre implicarea vreunui stat străin, a spus că nu a primit nicio informare.
Acum sigur că vedem declarațiile unor angajați ai SRI care spun că ei au transmis informări, dar probabil Iohannis era în concediu în perioada campaniei, când a primit informările sau nu și-a deschis calculatorul special pe care primește informările. Dar vă dați seama de gravitatea acestei declarații publice pe care o dă acest președinte iresponsabil, că nu a primit nicio informare? A mințit. Ca, după aia, el să primească niște rapoarte și să ia el decizia de desecretizare, după ce CCR luase deja decizia. (...)
De ce n-a dat CCR decizia de anulare a turului 1? A dat decizia de renumărare a voturilor, dar a dat-o ca să-l scoată pe Ciolacu în turul 2, că a fost foarte nemulțumită această Curte Constituțională, care e de fapt a treia cameră a Parlamentului. CCR e formată din patru judecători numiți de PSD, patru numiți de Iohannis și de PNL și un judecător numit de UDMR, adică tot actuala coaliție de guvernare. Deci nu le-a convenit, pentru că n-a intrat niciun candidat din cei care au trimis acolo oameni la CCR.
Trebuia luată decizia, din prima, de anulare. Bâlbâiala asta nu a făcut altceva decât să creeze o frustrare și mai mare. Totuși, trăim într-o democrație, iar una dintre instituțiile care trebuie să vegheze asupra democrației, în care suveranitatea aparține poporului român, este CCR, iar această Curte a spus că suveranitatea nu aparține poporului român.
De exemplu, lui Șoșoacă i-a interzis candidatura, cu motivarea pe care a dat-o. Nu contează că trebuia Parchetul să înceapă. În mod normal, partidul ăla trebuia scos în afara legii, prin mesajele pe care le dă, că e împotriva multor prevederi legale. CCR, prin tot ce a făcut, a arătat practic fără nicio noimă. Prima dată, a dat renumărarea voturilor. Eu am crezut că au decis renumărarea ca să aibă timp să adune informații suficiente ca să anuleze primul tur, adică din acest motiv, cu Călin Georgescu. După care, după alegerile parlamentare, validează primul tur al alegerilor prezidențiale, deși renumărarea, dispusă tot de ei, nu se terminase. Un asemnea șir de contradicții?! (...)
Dacă exista un președinte adevărat, dacă existau servicii...vă aduceți aminte că, timp de luni de zile, am atras atenția că SRI este decapitat și că funcționează în afara legii, că nu are o conducere legitimă? Se vede astăzi acest lanț. Ce mă deranjează cel mai mult este că această decizie a CCR nu a făcut altceva decât să le dea vânt în pupă acestor extremiști. Ei își zic suveraniști, dar nicio urmă. Ești suveranist dacă susții suveranitatea poporului român, nu dacă ești cârpă de șters clanța la ambasada Rusiei sau dacă susții teme antidemocrație, antieuropene, anti-NATO."
Ar trebui interzis TikTok pe timpul campaniei în România?
În tot acest context, chiar dacă Georgescu a fost ajutat de o propulsie spectaculoasă pe TikTok, plătită cu peste un milion de euro de către Bogdan Peșchir, conform documentelor, marile forțe politice din România ar trebui să învețe ceva din acest episod. Iar una dintre chestiunile care au ajuns să fie discutate face referire chiar la interzicerea acestei rețele de socializare pe timpul campaniei. Și ceea ce s-a întâmplat în SUA este grăitor în acest sens, dacă avem în vedere că TikTok ar urma să fie interzis dde americani începând cu data de 19 ianuarie, dacă până atunci nu se găsește un cumpărător american pentru filiala americană a rețelei chinezești.
Ludovic Orban, președinte Forța Dreptei: „Eu nu am spus asta (n.r.: că nu a fost un atac hibrid asupra României), ci am spus de voința cetățeanului, chiar în condițiile respective, mai ales că nu s-a demonstrat nimic. Aici trebuie să te bazezi pe fapte, dovezi sau indicii foarte solide. Mie nu-mi trebuia niciun fel de raport al SRI ca să-mi dau seama ce s-a întâmplat pe TikTok și ce se întâmplă și acum.
Acum, când mă uit în feed, deși nu am dat niciodată like niciunei pagini aferente lui Georgescu, mai mult de jumătate din postările care îmi apar sunt pe tot felul de site-uri care n-au niciun fel de istoric, sau au un istoric de curând, în care mă trezesc cu mutra lui Georgescu, cu non știri sau cu știri mincinoase.
Cam ce se întâmplă acum parțial pe Facebook s-a întâmplat pe TikTok, adică TikTok-ul a fost ocupat, literalmente. Deschideai frigiderul, dădeai de Georgescu, deschideai aragazul, dădeai de Georgescu. Problema e că aceste lucruri trebuiau semnalate din timp. A mai fost doar o solicitare de decizie care a fost dată de BEC, mi se pare că chiar în ultima zi de campanie, să i se închidă contul lui Georgescu. Dar el nu avea contul lui, problema nu era contul lui, ci problema era cu cele 100 și ceva de mii de conturi false care acționau coordonat și care pur și simplu au creat, prin presiunea de conformitate, o opțiune către oamenii care n-au avut motivație.
Una din distracțiile mele de la primul tur e să găsesc votanți ai lui Georgescu și să-i întreb de ce au votat cu el. Dar ei înșiși nu găsesc o explicație suficient de solidă și cei mai mulți dintre ei de fapt nici nu știu mai nimic, habar n-au avut, la momentul votului, despre Georgescu. Doar că e 'de bine'. (...) Trebuie să votezi rațional, pentru că actul de conducere a unui stat este unul rațional, nu este unul dat de o stare de moment. Nu poți să pui în fruntea statului un om despre care nu știi nimic sau tot ce știi despre el nu este de natură să te clarifice. Doar știi că e popular pe o rețea de socializare. (...)
De ce a ajuns atâta lume să voteze un asemenea candidat? Datorită a ceea ce înseamnă presiune spre conformitate. De exemplu, dacă stai într-o încăpere cu 20 de oameni, eu susțin cota unică de impozitare, stau cu 19 PSD-iști care susțin cotă progresivă de impozitare, tendința celui care este în minoritate este să se conformeze punctului de vedere al majorității. Dacă CCR voia să ia o decizie corectă, trebuia să anuleze turul 1, pe o motivare solidă, conformă cu legislația. În condițiile în care a fost validat turul 1, CCR nu mai avea dreptul să anuleze turul 2. Ăsta e răspunsul constituțional, legal, democratic, corect."
În plus, folosirea TikTok este interzisă în mai multe țări. De exemplu, această rețea este interzisă pe telefoanele de serviciu ale angajaților guvernului din Begia. TikTok este interzis și de Parlamentul European, pe telefoanele angajaților, dar și în Comisia Europeană. La fel și pe telefoanele de serviciu ale guvernanților din Australia.
Chiar și în România este interzisă folosirea TikTok de către parlamentarii români, dar doar de pe rețeaua de internet a Camerei Deputaților.