Guvernul din Australia a interzis folosirea aplicației chinezești de socializare TikTok pe dispozitivele guvernamentale, în contextul în care și alte state occidentale au aplicat interdicții similare, relatează The Guardian.
Procurorul general, Mark Dreyfus, a anunțat că a autorizat emiterea unei directive obligatorii de interzicere a aplicației TikTok pe dispozitivele folosire de angajații departamentelor și agențiilor Commonwealth-ului.
"Hotărârea va intra în vigoare cât mai curând posibil, Derogările vor fi acordate numai de la caz la caz și cu măsuri corespunzătoare privind securitatea", a explicat el.
În directiva referitoare la interdicție, Executivul australian susține că TikTok "prezintă riscuri semnificative de securitate și de confidențialitate pentru entitățile din Commonwealth care nu sunt corporații, care decurg din colectarea extensivă a datelor utilizatorilor și expunerea la instrucțiuni extrajudiciare din partea unui guvern străin care intră în conflict cu legislația australiană".
În martie, Guvernul a primit o analiză a Departamentului de Afaceri Interne care avertiza în legătură cu riscurile de securitate ale tuturor platformelor de socializare și la configurațiile guvernamentale corecte.
Potrivit sursei citate, peste 50% dintre agențiile guvernamentale federale interzic în prezent TikTok pe dispozitivele de serviciu. Reprezentanții statelor și teritoriilor Australiei au fost înștiințați luni în legătură cu interdicția planificată.
- EXCLUSIV. Responsabilul TikTok cu relațiile guvernamentale: ”Am căzut la mijloc într-un meci de fotbal geopolitic între SUA și China”
- Cine este Shou Zi Chew, șeful TikTok. Fost stagiar la Facebook, conduce aplicația vizată de un val de interdicții
- Angajații Comisiei Europene, acces interzis la TikTok. Reacția companiei chinezești
Reacția Tiktok după ce aplicația a fost interzisă în Australia
Reprezentanții Tiktok susțin că nu au fost informați despre proiectul privind interzicerea aplicației, înainte ca informații pe această temă să fie publicate de presă, a afirmat Lee Hunter, directorul general al companiei pentru zona Australiei și Noii Zeelande. El a precizat că oficialii Tiktok sunt ”extrem de dezamăgiți” de această decizie, pe care o consideră una ”politică, nu bazată pe dovezi”.
"Subliniem încă o dată că nu există nicio dovadă care să sugereze că TikTok reprezintă în vreun fel un risc de securitate pentru australieni. Milioane de utilizatori din Australia merită un Guvern care ia decizii bazate pe fapte și care tratează toate afacerile în mod echitabil, indiferent de țara de origine", a concluzionat reprezentantul Tiktok pentru Austalia.