Sunt mii de locuri de muncă disponibile în toate stațiunile de pe litoral, fie că vorbim de recepționeri, ospătari, bucătari sau de personal pentru curățenie. Patronii de hoteluri și restaurante au la dispoziție puțin peste o lună ca să își completeze echipele până la vacanța de 1 Mai, atunci când la Mare sunt așteptați primii turiști.
De exemplu, în acest hotel din Mamaia, curățenia de primăvară este în toi. Se schimbă perdele, lenjerii de pat, se curăță geamuri și mochete și se fac pregătiri pentru deschidere. O parte dintre angajați sunt permanenți, dar încă e nevoie de oameni.
Sebastian Puznava, manager hotel: "Avem nevoie de bucătari, ospătari, cameriste, recepționeri, din toate ariile necesare de lucru în hotel."
Mii de locuri de muncă sunt disponibile pe litoral
În lipsa forței de muncă autohtone din ultimii ani, mulți dintre hotelieri au ales să "importe" lucrători din Asia. De exemplu, Nio, care este din Sri Lanka, se află deja în al treilea an de muncă la Mamaia și a devenit unul dintre angajații de bază.
În hoteluri, străinii lucrează acum cot la cot cu românii, însă personalul nu este niciodată suficient, mai ales că, în ultimii ani, pe litoral, au apărut mii de locuri de cazare noi, iar asta duce automat la nevoia de angajați.
Manager hotel: "Strănii sunt docili, ascultători, muncitori, dar româncele noastre sunt româncele noastre. Ei, fiind mai înceți, nu sunt așa rapizi ca fetele. Noi, pe etaj, avem o româncă și un băiat srilankez".
În încercarea de a-și întregi echipele, hotelierii sunt dispuși să le ofere celor interesați salarii care pornesc de la 3.000 de lei, plus pregătire practică. Se caută inclusiv elevi sau studenți dornici să câștige bani pe perioada sezonului estival.
Florentina Dumitrache, manager hotel: "Avem echipa permanenntă, care le oferă adesea experiența și partea practică, de multe ori fiind mult mai relevantă decât teroria chiar și pentru cei care vin de la cursul de turism, unde au învatat ceva teorie, dar totuși, realitatea este foarte diferită de ceea ce au învățat ei."
Adelina Vlad, purtător de cuvânt AJOFM Constanța: "În evidențele AJOFM există o ofertă de 758 de locuri de muncă, dintre care 175 sunt pentru calificări specifice turismului".
Cel mai greu, susțin specialiștii în turism, este ca angajatorii să-și poată păstra echipele de la un an la altul, pentru a le putea oferi turiștilor servicii de calitate.
Cristian Bărhălescu, vicepreședinte ANAT Sud Est: "Angajatul este cel care creează impactul cu turistul, prima întâlnire, nu se întâlnește patronul, nu se întâlnește nimeni de la serviciile conexe, ci angajatul, camerista, ospătarul, barmanul, recepționerul sunt cei care se întâlnesc cu turistul și este foarte important să știe să comunice, să arate bine, să fie bine îmbrăcați și să știe ce au de făcut."
Conform estimărilor, pe litoral ar mai fi nevoie de 10.000 de oameni care să lucreze în hoteluri, restaurante și pe plaje în timpul sezonului estival.