Războiul din Ucraina afectează puternic și sectorul agricol. Mii de hectare de teren sunt practic "semănate" cu mine antitanc, iar agricultorii nu-și pot lucra pământurile.
Agricultorii deminează singuri câmpurile
În condițiile în care serviciile de deminare sunt suprasolicitate, fermierii încearcă cu propriile puteri să-și curețe terenurile de obiectele explozive.
Este și cazul fermierilor din satul Ciuhuiv din regiunea Harkov, eliberat de sub ocupația rusă în toamna anului trecut. Agricultorii și-au construit propria mașină pentru deminare. Au folosit un tractor mai vechi, dar și piese de la tancurile și blindatele ruse distruse în timpul luptelor. Vehiculul este manipulat de la distanță prin telecomandă.
Aleksadr Krivtsun, directorul gospodăriei agricole: "Aceste piese din metal le-am luat de la un tanc avariat. Iar aceste plăci laterale au fost luate de la un vehicul de luptă al infanteriei, de o parte și de cealaltă. Am îndepărtat geamurile ca să nu se spargă. Până acum, a trecut prin cinci explozii, inclusiv patru mine antitanc și o mină antipersonal. Ne rugăm să reziste, să putem demina câmpurile."
Operatorul stă la marginea câmpului în cupa unui excavator.
Pavlo Hrihorcenko, operatorul vehiculului de deminare: "Comenzile sunt simple: accelerația, direcția, ambreiajul. Decuplăm ambreiajul, schimbăm vitezele manual, ne îndepărtăm de tractor, eliberăm ambreiajul și pornim."
Câte mine au găsit până acum
Datorită ingeniozității lor, agricultorii au reușit să demineze 1.500 de hectare de teren, dintre care aproape jumătate a fost deja semănat. Numai de pe această suprafață au fost colectate sute de mine.
Alexander Krivtsun, directorul gospodăriei agricole: "Aproximativ 320-340 de mine antitanc au fost găsite până acum. Și aproximativ 15 mine antipersonal. Aceasta este imaginea tristă."