Restricțiile comerciale temporare pentru patru produse agricole din Ucraina către cinci țări europene "de pe front" au fost prelungite până pe 15 septembrie, este declarația făcută de ministrul Agriculturii, Petre Daea.
Petre Daea: Comisia Europeană a prelungit restricţiile pentru importurile de cereale din Ucraina
Regulamentul Uniunii Europene a fost deja publicat în Jurnalul Oficial, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea.
"A apărut deja Regulamentul Uniunii Europene în Jurnalul Oficial. Restricţiile pentru importurile de grâu, porumb, rapiţă şi floarea-soarelui din Ucraina se prelungesc până pe data 15 septembrie. Se dovedeşte faptul că am avut constanţă, am reuşit să transmitem informaţiile necesare, iar Comisia Europeană a înţeles greutăţile cu care se confruntă fermierii şi a decis asupra acestui aspect, având în vedere că în scurt timp intrăm la recoltat şi trebuie să avem spaţiile libere, dar şi posibilitatea de a valorifica producţia atât intern cât şi extern", a precizat Petre Daea.
În ceea ce priveşte deblocarea celui de-al doilea pachet de sprijin pentru fermierii afectaţi de importurile ieftine din Ucraina, în valoare de 100 de milioane de euro, în cadrul căruia Comisia a propus alocarea unei sume de aproape 30 de milioane de euro pentru România, ministrul Agriculturii a transmis că în prezent se aşteaptă conformarea Ungariei de a suspenda măsura unilaterală pe care a luat-o.
"Sper ca Ungaria să se conformeze şi să-şi suspende măsura unilaterală pe care a luat-o, pentru că este condiţie impusă de Comisia Europeană. Sper ca după prelungirea restricţiilor pentru importurile de cereale din Ucraina, după apariţia Regulamentului 1100 din 5 iunie 2023, Ungaria să-şi suspende măsura, iar Comisia să dea drumul la bani", a mai spus ministrul Agriculturii.
Comisia Europeană a anunţat luni că UE a extins până în 15 septembrie restricţiile la importurile de cerealele din Ucraina cerute de cinci state membre, care caută să-şi protejeze sectorul lor agricol, transmit Reuters şi Xinhua.
Interdicția importului de cereale din Ucraina, prelungită până pe 15 septembrie
Interdicția pentru importul de cereale din Ucraina se extinde până la data de 15 septembrie.
Astăzi ar fi trebuit să expire termenul inițial stabilit de către oficialii de la Bruxelles la finele lunii aprilie. Comisia Europeană a decis însă, astăzi, să dea undă verde solicitărilor formulate de mai multe state europene, inclusiv de către reprezentanții țării noastre, susțin surse guvernamentale.
Astfel, până în toamnă, grâul, porumbul, rapița și semințele de floarea-soarelui originare din Ucraina pot fi vândute doar în 22 de state comunitare, nu și în România, Polonia, Slovacia, Ungaria și Bulgaria.
Știrea inițială:
Măsurile preventive excepționale și temporare, care urmează să expire astăzi, 5 iunie, vizează grâul, porumbul, rapița și semințele de floarea-soarelui originare din Ucraina.
Aceste produse agricole nu pot circula în prezent în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia decât pentru tranzit către alte țări din UE sau din afara UE, ca parte a unui acord politic global convenit la începutul lunii mai de executivul UE și de cele cinci țări din "linia întâi" care se învecinează cu Ucraina.
Reuters: Polonia a primit un document draft prin care acordul este prelungit până în septembrie
Ministrul polonez al Agriculturii a primit un proiect de regulament de la Comisia Europeană care prelungește până la 15 septembrie interdicția privind importurile unor produse alimentare ucrainene, a declarat luni ministrul polonez al agriculturii, potrivit Reuters.
"Am primit de la CE un proiect al unui nou regulament care interzice importul a 4 produse în cele 5 țări", a scris Robert Telus pe Twitter. "Data de intrare în vigoare prevăzută în proiect este 15 septembrie anul acesta".
"Este un proiect, dar sper că va intra în vigoare începând de mâine", a adăugat el.
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea Reuters, trimisă prin e-mail.
Cum era afectată piața celor cinci țări, printre care și România, înainte de acord
Acordul a fost necesar după ce liberalizarea temporară a comerțului, menită să ajute Ucraina să exporte produse agricole de bază, a dus la un aflux de bunuri în Europa de Est, ceea ce a dus la scăderea prețurilor și la o situație limită pentru fermierii locali, iar unele dintre aceste țări au fost nevoite să aplice interdicții unilaterale asupra tuturor importurilor agricole ucrainene.
Întrucât interdicția regională a UE expiră pe 5 iunie, Wojciechowski și-a exprimat opinia că aceasta ar trebui prelungită, "în cel mai bun caz până la sfârșitul anului, dar cel puțin până la sfârșitul lunii octombrie a acestui an".
Potrivit acestuia, neprelungirea măsurilor de salvgardare ar putea crea probleme în timpul recoltei pentru cele cinci state membre deja afectate de afluxul de mărfuri ucrainene, deoarece agricultorii nu își vor goli depozitele înainte de recoltă.
"Dacă nu menținem restricțiile nu va exista niciun efect asupra fermierilor, iar problema va fi aceeași, poate chiar mai mare decât în trecut", a spus comisarul, adăugând că, în 2024, presiunea exporturilor către țările din "prima linie" ar trebui să scadă, deoarece se așteaptă ca recolta Ucrainei pentru 2023 să fie cu 40% mai mică decât în anul precedent.
În iunie anul trecut, Bruxelles-ul a suspendat toate taxele de import pentru mărfurile ucrainene timp de un an pentru a ajuta economia devastată de război a Kievului, ridicând toate taxele vamale pe lângă reducerile tarifare care sunt deja cimentate în Acordul de asociere dintre UE şi Ucraina. Tarifele rămase au fost eliminate pentru produsele industriale, fructe şi legumele şi alte produse agricole.
Normele tarifare fac încă obiectul aprobării oficiale de către Parlamentul European şi ţările UE într-o etapă ulterioară.