Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Meseriile viitorului: Medicina, îmbinată cu ingineria. Dezvoltarea tehnologiei în domeniul medicinei, dezbătută la Universitatea Politehnica

Evoluția tehnologiei a transformat radical munca. Ingineria, de exemplu, a devenit o specializare necesară și în alte meserii.

Inclusiv în medicină. Un medic chirurg poate fi ajutat, pe lângă bisturiu, și de roboți sau alte inovații tehnologice. Sistemele universitare încearcă să țină pasul cu aceste provocări.

La Universitatea Politehnica din București a început o conferință internațională despre cum poate ține pasul medicina cu evolutia tehnologiei.

Specializările în domeniul medical deja necesită și o pregătire de inginer, iar viitorul va fi și mai tehnologizat în spitale.

”Chirurgia de mare precizie nu se mai concepe astăzi fără roboți și atunci, colegii noștri care sunt la inginerie industrială și robotică, în departamentul de cercetare, au colaborări foarte multe cu medicii.

Noi, prin bioimprimare 3D, putem chiar să printăm până la nivel de organ articial, acest lucru este posibil, însă, numai cu supervizarea unui medic pentru că sunt aplicații clinice și treuie să vedem în ce măsură țesutul, organul pe care noi îl dezvoltăm are biocompatibilitate, adică nu va fi respins de țesutul natural uman”, a declarat Horia Iovu, prorector al Universității Politehnica din București.

Profesorii de la universitățile tehnice străine din Europa vorbesc deja despre domenii care vor fi schimbate de inginerie chiar în următorii 10-15 ani.

Profesor: Explozia tehnologiei este evidentă

”Avem aplicații care țin de producerea de energie, adică reactoarele nucleare, sau reactoarele de fuziune ale viitorului într-un context mai sigur. Avem și aplicații care nu produc energie, iar acestea cuprind medicina nucleară pentru diagnosticarea și pentru tratarea unor boli cum este cancerul. Explozia tehnologiei este evidentă și ceea ce astăzi nu gândim, ar putea fi prezent în viața noastră în următorii 10-15-20 de ani.”, a declarat Roberto Zanino, profesor la Universitatea Politehnica din Torino.

Având în vedere cererea de pe piață, universitățile tehnice europene caută să facă parteneriate atat cu universitățile care au domenii de inginerie, cât și cu angajatori.

”Companiile și specialiștii din companii lucrează alături de noi în laboratoarele aduse de către companii și în același timp, tinerii sunt pregătiți pentru companii, în final, în interiorul universității.

Există o competență pe care nu o avem și este foarte important ca tinerii să ia contact cu acest know-how, să înțeleagă ce se întâmplă în companii, să înțeleagă care este solicitarea companiilor pe termen scurt și să fie capabili să facă față acestor solicitări în timpul cât mai scurt posibil”, a declarat Mihnea Costoiu.

România are nevoie, în următorul deceniu, de jumătate de milion de ingineri. Pe lângă IT, comuniactii sau transport, sistemul de santate vine si el din urma. În clinicile private si in spitalele publice este din ce in ce mai mare nevoie de specialisti in inginerie medicala.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE