Street-ball-ul, adică baschetul 3x3, a devenit un sport tot mai popular la nivel mondial, fiind inclus și în programul olimpic odată cu ediția de la Tokyo. Puțini știu însă că această disciplină a început să fie reglementată la nivel oficial în urmă cu aproximativ 20 de ani, pe terenurile din incinta Politehnicii București. În weekend, Poli Arena A găzduit turneul final al circuitului național de baschet 3x3.
Povestea baschetului 3x3 a început în 2005, pe terenurile de bitum din cadrul Universității Politehnică din București. De atunci, streetball-ul, așa cum era recunoscut la nivel mondial, a început să fie reglementat și a evoluat la nivel global pe baza conceptului dezvoltat de mai mulți tineri extrem de pasionați.
Virgil Stănescu, fost baschetbalist: „Amintirile sunt multe, nu doar turnee, ci seri petrecute aici, câmpuri, lucrat cu copiii. A fost și rămâne o cultură urbană pentru baschetul din România și cel internațional, o parte din baschetul 3 x3 de aici a plecat.”
Baschetul 3x3 și-a făcut debutul în programul olimpic în 2021, la Tokyo
Eduard Popescu, jurnalist Euronews România: „Paris 2024 a fost a doua ediție la care streetball-ul a fost inclus în programul olimpic. Meciurile s-au desfășurat în Place de la Concorde, acolo unde au fost organizate și competițiile de breakdance, BMX freestyle și skateboarding.”
În acest weekend, Poli Arena a găzduit turneul final al circuitului național de baschet 3x3. Competiția a adunat la start numeroase echipe, înscrise pe mai multe categorii de vârstă. Cel mai așteptat moment a fost meciul demonstrativ organizat la fix zece ani de la momentul la care echipa națională masculină de baschet 3x3 câștiga titlul european.
Bogdan Popescu, campion european la baschet 3x3: „ Nu mai voiam să jucăm, nici noi, nici ei, dar nu ai cum să nu, e în sânge, când te cheamă cineva. Campionii! Nu am putut să zic nu, am promis, am venit, foarte fain.”
La prima ediție a Campionatului European de baschet, organizată la București în 2014, echipa formată din Cătălin Vlaicu, Bogdan Popescu și Angel Santana învingea Slovenia în finală și devenea campioană europeană.
Cătălin Vlaicu, campion european la baschet 3x3: „Pentru mine a fost ușor. Santana nu ratează, Popescu se apără foarte bine, eu doar mă trezesc că dau coșuri, e foarte simplu.”
Angel Santana, campion european la baschet 3x3: „Acest sport a evoluat foarte mult în afara României, nu și în România. Din păcate, aici nu prea s-a investit, nu sunt jucători, nu sunt interese.”
Campionii europeni au avut ca adversari o echipă formată din doi foști mari sportivi ai țării, baschetbalistul Virgil Stănescu și jucătorul de tenis Andrei Pavel. Li s-a alăturat regizorul și actorul Anghel Damian.
Andrei Pavel, fost jucător de tenis: „Nu am mai jucat baschet de mult timp, înainte aveam un coș la care aruncam, pe teren am jucat o dată, îmi place, păcat că nu am timp mai mult, însă de-acum îl voi chema pe Virgil la tenis și el pe mine la baschet.”
Anghel Damian, actor: „Când Virgil pornea această mișcare, eram un copil mic, mă uitam de jos la el și îmi imaginam că voi ajunge și eu în Euroligă. Viața m-a dus pe alt drum, dar am rămas în mentalul meu aproape de fenomen.”