Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

„Meniul de EURO”, o problemă pentru sănătate. Microbistul român consumă mici și bere când iese la terasă

Avem o vară plină de evenimente sportive. Suntem în același timp cu ochii pe EURO 2024 și Wimbledon și sezonul continuă cu încă o lună de meciuri și competiții la Jocurile Olimpice de Vară. Dar pentru unii fani asta nu înseamnă mișcare. Ba dimpotrivă, echivalează cu ore întregi petrecute pe canapea, bere și multe gustări deloc sănătoase. Am încercat să aflăm de la specialiști ce putem face pentru a trece peste această perioadă fără kilograme în plus.

„Meniul de EURO”, o problemă pentru sănătate

Din meniul microbistului român nu lipsesc - de obicei - micii și berea.

Lorena Tămășoi, nutriționist dietetician: „Aici avem patru mici de vită pe care i-am pregătit la cuptor cu niște morcovi făcuți în stil cartofi prăjiți și cu muștar. Această porție sănătoasă are 600 de calorii. Dacă bem o bere de 500 ml, încă 200 de calorii, uite cum avem 800 de calorii pentru o masă sănătoasă. Ce să mai zicem... Dacă ar fi o masă nesănătoasă, ar crește peste o mie de calorii”.

Multe dintre produsele alimentare promovate prin intermediul competițiilor sportive nu sunt cele mai potrivite pentru un stil de viață sănătos.

Radu Hângănuț, jurnalist Euronews: „Studiile ne arată că 76 la sută dintre parteneriatele care au legătură cu evenimentele sportive, cu competițiile, sunt legate de junk food, de mâncarea nesănătoasă. Dacă tentația este mai mare și vreți să mâncați chipsuri sau alte alimente nesănătoase, e pentru că în această perioadă le vedeți constant la televizor sau pe ecranele la care urmăriți meciurile de care sunteți pasionați”.

Nutriționiștii recomandă să evităm consumul simultan al gustărilor nesănătoase și al băuturilor alcoolice.

Lorena Tămășoi, nutriționist dietetician: „În momentul în care vorbim despre acest campionat sau despre meci sau despre fotbal în sine, vorbim despre o parte socială. Recomandarea mea ar fi să servească o cină sănătoasă înainte să meargă la meci și atunci, la meci, poate să consume o bere, două, cât să facă parte din mediul acesta social, să nu se simtă exclus, după care să se uite la meci fără să mănânce încontinuu. Să încerce oamenii, în această perioadă de campionat, să facă un intermittent fasting, să consume în decurs de opt ore alimente și să facă un repaus digestiv de 16 ore”.

Ca să avem un stil de viață sănătos nu trebuie să ne lipsească mișcarea.

Emilia Cotul, antrenor personal: „Dacă în seara asta ne uităm la meciuri sau la mai multe misiuni pe partea de sport, înseamnă că mâine tragem un pic mai tare în sală sau ieșim la alergat încât să consumăm mai multe calorii și mai ales dacă am și mâncat total nesănătos. Sunt puțini ambițioși, într-adevăr, dar eu zic că ambiția trebuie să vină și mai mare în partea de sport, cu atât mai mult că ne uităm la sport.

Părerea mea, fie vorba între noi, cred că ar trebui să câștige echipa preferată, încât să putem țopăi mai mult și să ne facem și pașii, dar să și ardem calorii în timp ce ne uităm la meci”, a precizat aceasta, la Euronews România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE