Spitalul construit de Asociația Dăruiește Viață nu poate fi autorizat până când clădirea nu este intabulată. A spus-o ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-un interviu acordat în exclusivitate la Euronews. Potrivit acestuia, asociația trebuie să depună toate documentele contabile pentru a ști cât a costat acea clădire. În acest context, Oana Gheorghiu, membru fondator al Asociației Dăruiește Viață, susține că intabularea unei clădiri este o procedură birocratică și nu are nimic de-a face cu funcționarea acelei clădiri.
Rafila: Spitalul Asociației Dăruiește Viața nu poate fi autorizat
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Există o solicitare către această asociație care a făcut un lucru admirabil din punctul meu de vedere și le-am spus și public lucrul ăsta, le-am spus și personal, dar trebuie totuși să respecte cadrul legal din România. Trebuie să existe toată documentația în spate, inclusiv documentele contabile care au justificat cheltuielile, pentru că e normal să fie așa, să știm cât a costat această clădire, să putem să o intabulăm cu o anumită valoare, nu noi, ci managementul spitalului Marie Curie.
Vitalie Cojocari: Ați cerut niște acte în plus?
Nu sunt acte în plus, sunt actele care trebuie furnizate din punct de vedere legal. Înțeleg că e o cantitate foarte mare, de la dânsele știu asta, doi metri cubi de documente sau ceva de genul ăsta, ele trebuie predate spitalului, am ajutat cu echipă de la minister, de la Direcția Economică, de la Direcția de Patrimoniu (...), au mers acolo să-i ajute, să facă cât mai repede acest lucru... Când acest lucru este finalizat... Nu putem să începem o activitate sau să autorizăm o clădire care are un statut încă incert”, a declarat Alexandru Rafila, într-un interviu la Euronews România.
Spitalul ridicat de Asociația Dăruiește Viață a fost construit integral din donațiile românilor și din sponsorizări. Nu poate fi folosit, în momentul de față, până când nu este înregistrat din punct de vedere legal, susține ministrul Sănătății.
„E construit, vrem să-l folosim cât mai repede, atunci, în momentul când dânsele pun toate documentele la dispoziție, când se face o predare-primire completă a acestor documente, un proces verbal și cu o evidențiere clară a lor, se rezolvă foarte repede”, a adăugat ministrul Rafila, la Euronews.
Oana Gheorghiu, membru fondator al Asociației Dăruiește Viață: „Nu suntem într-un teatru absurd? Contează mai mult hârtiile, pentru domnul ministru, sau viața unor copii?”
Oana Gheorghiu, membru fondator al Asociației Dăruiește Viață, a avut o reacție la Euronews în urma acestor declarații ale ministrului. Intabularea unei clădiri este o procedură birocratică și nu are nimic de-a face cu funcționarea acelei clădiri, a spus Oana Gheorghiu. Potrivit acesteia, ministrul face un joc al hârtiilor pentru a pune piedici deschiderii spitalului de oncologie pentru copii.
Oana Gheorghiu, membru fondator al Asociației Dăruiește Viață: „Toate informațiile de care Ministerul Sănătății are nevoie pentru a elibera acest Ordin de ministru sunt cunoscute de Ministerul Sănătății. Nu mai considerăm că este un proces birocratic normal, ci considerăm că este pur și simplu o tărăgănare, o amânare și avem o muncă de Sisif... Încă o hârtie și încă o hârtie. Ni s-a cerut acum un inventar pe fiecare cameră în parte din această clădire. Să spunem ce există în această cameră, ca să fie mai ușor. (...)
Mi-am adus aminte de Colectiv. În primele zile după Colectiv, am ieșit și am spus cât am putut noi de ferm și de răspicat că tinerii ăștia vor muri în România dacă nu sunt lăsați să plece afară. Orgoliul unor oameni a fost mai presus de viața unor tineri. Eu sper că orgoliul unor funcționari, miniștri, nu știu... ai Guvernului, nu e mai importantă decât viața acestor copii care pot să beneficieze de aceste condiții. Fac un apel la rațiune și la bun simț, până la urmă. Este o chestie de normalitate. La cinci metri distanță niște copii stau la coadă la toaletă, în timp ce o clădire utilată după ultimul standard care există în lumea asta, la momentul ăsta, stă goală. Nu suntem într-un teatru absurd? Contează mai mult hârtiile pt domnul ministru sau viața unor copii?
Eu cred că birocrația este normală, noi ne dorim respectarea legalității, am fost extrem de riguroase în tot ce am făcut pe parcursul acestui proiect, tocmai pentru că știm cu cine avem de-a face, cu statul român, care deși nu face, are timp să arate cu degetul pe alții care fac”.