Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Gheorghe Hagi, prima opțiune pentru postul de selecționer al României. FRF a început negocierile

Edward Iordănescu și-a încheiat mandatul de selecționer al României imediat după Euro 2024, acolo unde Tricolorii s-au oprit în optimi.

După ce Iordănescu a anunțat Federația că nu-și dorește prelungirea contractului, misiunea cea mai grea o au membrii Comisiei Tehnice, care s-au pus de acord că marele Gheorghe Hagi (59 de ani) ar fi persoana potrivită să conducă Naționala. Informația a fost confirmată și de Mihai Stoichiță, președintele acestei comisii și director tehnic la FRF. Din acea comisie fac parte 13 persoane.

Gheorghe Hagi, dorit de FRF ca selecționer al României

Stoichiță a spus că pe listă se află și alți antrenori, în afară de "Regele" Hagi. Cu toate că nu a dat nume, printre cei vehiculați se numără Mircea Lucescu, Adrian Mutu, Mirel Rădoi, Cristi Chivu sau Ladislau Boloni.

"Acum să vedem ce crede el despre propunerea și oferta Federației Române de Fotbal. Eu v-am spus prima opțiune, dar pe listă mai este și domnul Lucescu. Nu mai vorbim de Mircea Lucescu, m-ați văzut de atâtea ori în compania lui. Este o opțiune, bineînțeles. În general, sunt nume pe care le cunoașteți, pe care le vehiculați, sunt vârfurile antrenorilor din România, sunt antrenori campioni, care sunt pe la loturile naționale sau care au fost, alții care sunt sub contract", a spus Stoichiță, într-o conferință de presă de la Casa Fotbalului.

Gică Hagi a mai fost dorit de actuala conducere a FRF, chiar înainte ca Edward Iordănescu să fie ales (ianuarie 2022).

"Sper să accepte. A amânat prea mult și poate fi și o garanție a succesului. Întotdeauna a fost ofertat, au avut loc discuții cu el. De când am venit eu la Federație, de acum șase-șapte ani, s-au purtat aceste discuții cu Gică", a precizat Stoichiță.

Eventualitatea numirii lui Hagi ca selecționer ar crea un conflict de interese, pentru că el este și antrenor-finanțator la Farul Constanța. În plus, ar apărea din nou critici care ar spune că Hagi și-ar favoriza fiul, pe Ianis.

În ultimii ani, Hagi a spus clar că ar vrea să cedeze pachetul său de acțiuni de la Farul, care este de 79,9%.

Hagi a mai fost selecțoner al României în 2001

Hagi a mai fost selecționer al României chiar în debutul carierei sale de antrenor și finalul celei de jucător. El a pregătit naționala în intervalul 1 septembrie 2001 - 27 noiembrie 2001, pe finalul campaniei de calificare la Campionatul Mondial 2002. El i-a luat atunci locul lui Ladislau Boloni, care a plecat la Sporting Lisabona.

Hagi a stat pe banca naționalei în acel 2-0 cu Ungaria și 1-1 cu Georgia și a calificat echipa la barajul cu Slovenia. Dar Tricolorii au pierdut cu 1-2 meciul din deplasarea cu slovenii și au remizat în retur, scor 1-1.

Naționala României va începe în septembrie meciurile din Liga Națiunilor, acolo unde Tricolorii fac parte din grupa 2 a Ligii C, alături de Kosovo, Cipru și Lituania. Naționala României debutează în Liga Națiunilor pe 6 septembrie, când va întâlni Kosovo, iar peste trei zile, Lituania. Aceasta este prima acțiune a Naționalei în noul sezon.

După finalul Ligii Națiunilor, în decembrie va fi tragerea la sorți a grupelor din preliminariile pentru Cupa Mondială 2026, competiție care se va desfășura în Canada, SUA și Mexic. Acesta ar noul obiectiv al României, după ce Tricolorii au bifat prezența la EURO 2024, după o pauză de 8 ani. România nu a mai ajuns la un Mondial din 1998.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE