Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Strategie pentru neutralizarea minelor. Iohannis a explicat cum acționează grupul operativ, din care face parte și România

Președintele Klaus Iohannis a vorbit, joi, cu prilejul ceremoniei organizate la Constanța de Ziua Marinei, și despre grupul operativ, format din nave militare din România, Bulgaria și Turcia, care neutralizează minele din Marea Neagră. Acum două zile, în zona Grindului Chituc, aproape de localitatea Corbu a fost descoperită o mină antidesant. Acum două zile, în zona Grindului Chituc, aproape de localitatea Corbu a fost descoperită o mină antidesant.

Klaus Iohannis, președintele României: ”Începând cu anul 2015, am înființat și operaționalizat numeroase structuri NATO în România, iar prezența camarazilor noștri aliați, care se antrenează alături de militarii români pe teritoriul național, a crescut constant, atingând un număr de aproximativ 5000 de militari aliați dislocați în România. Această colaborare de notă angajamentul nostru ferm, de neapărat reciproc, conform articolului cinci al tratatului de la Washington.

Îmi reafirm, cu acest prilej, aprecierea și recunoștința pentru prezența în țara noastră a militarilor din Statele Unite ale Americii, Franța, Polonia, Portugalia, Belgia, Italia, Marea Britanie, Țările de Jos, Spania, Bulgaria, Ungaria, Canada, Turcia, Grecia, Macedonia de Nord și Luxemburg. Totodată, le mulțumesc forțelor ariene din Finlanda și Marea Britanie, care au încheiat recent misiunea de poliție aeriană în România.

România are o serie de inițiative care produc deja rezultate importante pentru securitatea regiunii noastre, una dintre ele fiind înființarea unei grupări operative pentru combaterea minelor marine din Marea Neagră alături de Bulgaria și Turcia.”

Peste 100 de mine, neutralizare în Mara Neagră de la începutul războiului din Ucraina

Scafandrii specializaţi EOD din şase state au neutralizat peste 100 de mine eşuate în Marea Neagră provenite din atacurile Rusiei asupra Ucrainei din ultimii doi ani, potrivit MApN, citat de Agerpres.

Din cele 105 mine, Forţele Navale din România au detonat şase mine, scafandrii specializaţi din Bulgaria au neutralizat alte cinci, cei din Turcia au identificat şi neutralizat alte cinci, cei din Rusia, trei mine, cei din Georgia, o mină, iar scafandrii specializaţi din Ucraina au neutralizat 85 de mine.

Din cele şase mine eşuate în sectorul românesc al Mării Negre şi neutralizate de specialiştii Forţelor Navale, una provine din atacurile Rusiei făcute la gurile Dunării sau ale Niprului şi a fost distrusă marţi, 13 august, în zona grindului Chituc, judeţul Constanţa.

După ce în februarie-martie 2014, Rusia a anexat ilegal Crimeea, forţele ruse au intensificat după data de 24 februarie 2022, atacurile armate asupra Ucrainei, incluzând porturile de la Marea Neagră şi cele de la Dunăre, iar presa internaţională a apreciat războiul ca fiind cel mai mare conflict armat înregistrat pe continent după Al Doilea Război Mondial şi cel mai costisitor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE