Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene: Anul 2023 este bogat în măsuri sociale

Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a precizat pentru Euronews România că anul acesta este bogat în măsuri sociale destinate persoanelor vulnerabile, mamelor de nou-născuți, dar și elevilor, și studenților fără posibilități materiale.

Se vor acorda şase noi tranşe de 250 de lei pentru achiziţia de alimente şi mese calde, de care vor beneficia 2,4 milioane de persoane.

„Anul 2023 este bogat în măsuri sociale. De la voucherul de alimente, voucherul pentru cardurile de energie, voucherul pentru locuire și echipamente electrocasnice, vouchere pentru mame cu nou-născuți. De asemenea, dorim să extindem către studenții beneficiari de bursă socială. Pentru a veni în sprijinul studenților fără posibilități materiale și să le acordăm în limita celor 750 de lei posibilitatea de a-și cumpăra echipamente.

Ne gândim la studenții și elevii beneficiari de bursă socială, avem 419.000 de de elevi și estimăm, de asemenea, un număr între 50.000-100.000 de studenți care ar urma să intre în drepturi”, a spus ministrul Marcel Boloș, în direct, la Euronews România.

Lipsa resurselor, un motiv pentru care elevii părăsesc școala

Peste 30.000 de elevi din ciclurile primare și gimnaziale abandonează școala în România. Mai mult, în mediul rural, în opt ani de zile, un sfert dintr-o generație se pierde. Săracia, lipsa unui sprijin, dar și părinții, care au renunțat deopotrivă la școală, sunt câteva dintre motivele pentru care mulți copii rup legătura cu educația.

Rechizite și îmbrăcăminte în noul an școlar, promite MIPE.

„Preşcolarii şi elevii din medii defavorizate vor primi vouchere în noul an şcolar pentru rechizite şi îmbrăcăminte. Peste 1,18 milioane de români vor primi un nou pachet de 24 kg, cu ajutoare alimentare. Vor fi acordate vouchere pentru rezilienţă socială pentru repararea locuinţelor şi pentru achiziţia de electrocasnice", precizează ministerul.

Conform MIPE, de acest sprijin vor beneficia copiii din învăţământul de stat preşcolar, cu condiţia ca venitul lunar pe membru de familie să fie de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură (298 lei). Totodată, vor beneficia şi elevii din învăţământul de stat primar şi gimnazial, dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe ţară (1.275 lei).

Persoanele cu dizabilităţi vor primi vouchere pentru a-şi procura echipamente asistive care să le îmbunătăţească viaţa şi să le dea, totodată, şansa la o activitate remunerată.

Sprijin financiar pentru trusouri

„Mamele şi copiii nou-născuţi din categoriile cele mai defavorizate vor primi sprijin în valoare de 2.000 lei pentru trusouri, în primele 3 luni de la naşterea copiilor, prin tichete sociale pe suport electronic", a transmis MIPE.

"Mamele şi copiii nou-născuţi din categoriile cele mai defavorizate vor primi sprijin în valoare de 2.000 lei pentru trusouri, în primele 3 luni de la naşterea copiilor, prin tichete sociale pe suport electronic. Ajutoarele vor fi acordate în limita a 12 milioane euro, sumă alocată prin Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate", mai arată sursa citată.

Vor beneficia de acest sprijin:

  • mamele cărora le-a fost stabilit dreptul la venitul minim garantat;
  • mamele care fac parte din familii beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei;
  • mamele cu dizabilităţi;
  • mamele aflate temporar în situaţii critice de viaţă - victime ale calamităţilor, ale violenţei domestice, persoane dependente şi/sau care se află în situaţii deosebite de vulnerabilitate, stabilite prin ancheta socială întocmită de autorităţile publice cu atribuţii în domeniul asistenţei sociale;
  • mame care nu deţin acte de identitate şi nu pot accede la drepturile civile;
  • mamele minore;
  • mamele - cetăţeni străini sau apatrizi proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina.

Vouchere sociale și în 2023

Pe termen lung, prin Programele Incluziune şi Demnitate Socială 2021-2027 şi Educaţie şi Ocupare 2021-2027, Guvernul urmăreşte să răspundă nevoilor grupurilor vulnerabile atât în ceea ce priveşte asigurarea accesului la servicii cât şi prin implementarea unor măsuri care să sprijine nevoile imediate.

Astfel, pachetul de măsuri de care vor beneficia persoanele vulnerabile în 2023 cuprinde, printre altele, şase noi tranşe de sociale de 250 de lei, oferite şi în 2023.

Aproximativ 2,5 milioane de români, aflaţi în situaţii de deprivare materială sau risc de sărăcie, au primit IV tranşe de vouchere sociale prin programul „Sprijin pentru România", în valoare totală de 1.000 de lei. La 19 decembrie, tuturor beneficiarilor care aveau card le-a fost virată tranşa IV.

Măsura va continua pe tot parcursul anului 2023, când vor fi livrate alte șase tranşe, a câte 250 de lei, o dată la două luni.

De asemenea, de acest sprijin vor beneficia si familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranşele din anul 2022, respectiv venituri mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranşele din anul 2023, familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condiţiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE