Majoritatea coaliției PSD-PNL-UDMR în Parlament pare tot mai fragilă. S-a văzut acest lucru, miercuri, în plenul Camerei Deputaților, la votul pentru legea „anti-dronă".
Parlamentul e gata să adopte, la trei ani de la izbucnirea războiului din Ucraina, două legi care ar facilita intervenția Armatei în situații de urgență. Cum ar fi, de exemplu, apariția dronelor rusești în spațiul aerian al României. Una dintre cele două este legea care ar ușura procedura privind doborârea dronelor pe timp de pace.
Inițiativa a fost adoptată în Camera Deputaților, prima cameră sesizată, dar partidele aflate la putere au avut emoții serioase.
Voturile USR au salvat legea „anti-dronă"
În mod normal, PSD-PNL-UDMR și minoritățile naționale nu ar trebui să aibă probleme pentru adoptarea unui proiect în Parlament. Cu toate acestea, fără voturile USR de astăzi, proiectul legii „anti-dronă" ar fi picat în plenul Camerei Deputaților.
Fiind lege organică, Proiectul de Lege privind controlul utilizării spaţiului aerian naţional (PL-x 6/2025) avea nevoie de cel puțin 166 de voturi pentru a trece de Camera Deputaților. Adică 50% + 1 din totalul celor 330 de deputați. PSD-PNL-UDMR și minoritățile naționale au strâns 161. Alți doi deputați neafiliați, plecați din partidele așa-zis extremiste, au votat și ei în favoarea proiectului. Deci 163 de voturi „pentru", fără susținerea USR.
Proiectul a mai primit 33 de voturi din partea deputaților USR prezenți la ședință, astfel că s-au adunat 196 de voturi „pentru". În acest fel, legea „anti-dronă" a trecut de Camera Deputaților și merge acum la Senat pentru dezbaterea decisivă.
13 parlamentari ai puterii au absentat de la votul pentru legea „anti-dronă".
Premierul Marcel Ciolacu a convocat o ședință la Guvern
După ce a văzut că proiectul inițiat de Ministerul Apărării a trecut cu greu de prima cameră sesizată, premierul Marcel Ciolacu s-a pus la masă cu mai mulți reprezentanți ai partidelor din coaliția de guvernare. Discuția a avut loc înainte de ședința de coaliție programată la ora 15:00.
Printre cei care au venit la întâlnire se numără Paul Stănescu (senator PSD), Mircea Abrudean (senator PNL, președintele interimar al Senatului), Attila Cseke (senator UDMR, ministrul Dezvoltării) și câțiva membri din Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.
Marcel Ciolacu este în continuare și președintele PSD, motiv pentru care a încercat să afle de ce legea „anti-dronă" a avut nevoie de voturile USR pentru a trece de Camera Deputaților. Situația este și mai sensibilă după ce AUR a anunțat că va iniția, până la urmă, o moțiune de cenzură săptămâna viitoare.
Moțiunea de cenzură revine în discuție
Opoziția amenință de două săptămâni că va depune o moțiune de cenzură pentru a încerca să dea jos guvernul Ciolacu II. Demersul a fost oprit săptămâna trecută, după ce AUR și S.O.S România nu au obținut semnăturile celor de la USR și POT.
AUR a anunțat la acel moment că amână depunerea moțiunii, cel puțin până când vor semna pentru ea parlamentari din toate partidele de opoziție. Formațiunea condusă de George Simion a revenit, miercuri, și a hotărât să meargă înainte cu moțiunea de cenzură.
Parlamentarii POT și S.O.S România se alătură și ei, chiar dacă au șanse mici să obțină majoritatea voturilor în Parlament. USR a transmis că nu va semna pentru moțiune, rămâne de văzut dacă ar vota în plen pentru îndepărtarea premierului Marcel Ciolacu.
În mod normal, PSD-PNL-UDMR și minoritățile au 18 voturi în plus față de opoziție. Deci ar fi nevoie ca unii dintre parlamentarii de la putere să trădeze guvernul Ciolacu. În caz contrar, moțiunea va pica. Dar în teorie nici suspendarea lui Klaus Iohannis nu ar fi trebuit să treacă de vot în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului. Numai că fostul președinte nu a riscat să ajungă la mâna parlamentarilor. Sau nu a avut încredere.
Senatorii și deputații care semnează acum pentru moțiunea de cenzură nu vor mai putea iniția o altă moțiune până la finalul sesiunii.