Partidul AUR a anunțat că următorul pas după demisia lui Klaus Iohannis este depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului Ciolacu II. Initiațiva ar putea fi susținută și de parlamentari USR, în ciuda îndemnului Elenei Lasconi de a nu vota demiterea guvernului.
Moțiunea de cenzură a fost anunțată de președintele AUR, George Simion, imediat după ce președintele Klaus Iohannis și-a anunțat demisia. În acest moment nu există nici o semnătură pentru această moțiune dar acestea vor fi strânse începând cu săptămâna viitoare, atunci când deputații și senatorii își reiau activitatea în plen.
De asemenea, această moțiune de cenzură este susținută și de partidul POT, partid care îl susține pe Călin Georgescu la alegerile prezidențiale.
În ceea ce privește USR-ul, Elena Lasconi a anunțat că nu crede că moțiunea de cenzură este o idee bună. Aceasta ar putea duce țara în haos, asta în ciuda faptului că există voci în partid care susțin moțiunea de cenzură, în frunte cu liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu. În cele din urmă va trebui să existe o discuție la nivelul partidului în care să fie decisă direcția în privința moțiunii de cenzură, a mai spus Elena Lasconi.
Calcule electorale
În actualul Parlament AUR deține 91 de mandate - 28 la Senat şi 63 la Camera Deputaţilor, iar partidul POT are 31 de mandate - 7 la Senat şi 24 la Camera Deputaţilor. În total, în noua legislatură exită 465 de senatori și deputați, ceea ce înseamnă că pentru ca moțiunea de cenzură să treacă, AUR și POT ar avea nevoie de 234 de voturi. Cele două partide au însă doar 122 de voturi și au nevoie să atragă și sprijinul altor partide.
Cele 112 voturi de care AUR și POT mai au nevoie pentru a demite guvernul nu pot veni doar de la USR. Asta pentru că partidul condus de Elena Lasconi are doar 59 de parlamentari - 19 la Senat şi 40 la Camera Deputaţilor. Cu alte cuvinte, chiar dacă toți membri USR ar vota moțiunea de cenzură aceasta tot nu ar trece. AUR și POT mai pot atrage 40 de voturi de la SOS România, partidul condus de Diana Șoșoacă și maxim 19 de la minoritățile naționale. În felul acesta ar atinge majoritatea de care au nevoie pentru demiterea guvernului.
Misiunea nu este una ușoară pentru că orice absență la votul moțiunii ar putea afecta șansele ca aceasta să treacă. Asta pentru că în sistemul politic din România pentru ca moțiunea de cenzură să treacă este nevoie de o majoritate absolută. În cazul unei majorități abosulte este nevoie de 50%+1 din totalul deputaților și senatorilor (Art 113 din Constituția României), pe când în cazul unei majorități simple este nevoie de 50%+1 din totalul celor prezenți.