Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Salariile și pensiile, marea problemă a moldovenilor. Pensia medie are o valoare de doar 200 de euro

Salariile și pensiile mici sunt principala problemă care-i îngrijorează pe cei mai mulți dintre moldoveni. Dacă în mediul urban, salariile pornesc de la 600 de euro și pot ajunge și la 1.500 de euro, la țară veniturile sunt cu mult mai mici. Mulți oameni din mediul rural spun că abia fac față cheltuielilor zilnice.  

Salariile și pensiile mici sunt de ani de zile marea problemă cu care confruntă cetățenii Republicii Moldova.

Acum, salariu mediu pe economie în țara vecină este de 14 mii de lei moldovenești, adică 700 de euro. Mulți oameni primesc, însă, mai puțin de atât. De exemplu, în agricultură, media este de 9.000 lei moldovenești sau 450 euro, iar, în învățământ, de  11.400 lei moldovenești sau 570 euro.

Pensia medie în Republica Moldova este în jur de 4.000 de lei moldovenești, adică aproximativ 200 de euro.

Dar mulți bătrâni primesc și jumătate din această sumă, adică pensii care echivalează cu doar 100 de euro. Este și cazul doamnei Valentina. Ca să mai câștige un ban în plus și să aibă din ce trăi, ea merge în fiecare sfârșit de săptămână în Chișinău că să vândă florile din gradina - crizanteme și busuioc. Ce mai mare așteptare a ei este că alegerile și referendumul să aducă și o îmbunătățire a nivelului de trai.

Moldovenii mai spun ca și prețurile alimentelor rămân o problemă. Iar pentru persoanele în vârstă sosirea iernii reprezintă o mare provocare pentru că trebuie să facă față cheltuielilor pentru căldura în apartamente și case.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE