Odată cu creșterea dobânzilor, românii sunt mai puțin dispuși să ia un credit, mai ales imobiliar, pe o perioadă lungă. O arată chiar cele mai recente date ale Băncii Naționale. Acest lucru poate avea și alte efecte, mai puțin luate în calcul până acum. Doar cei care și-au luat deja un credit imobiliar știu că atunci când o locuință este cumpărată prin împrumut, noul proprietar este obligat de bancă să încheie o asigurare obligatorie pentru locuință.
Doar una din cinci locuințe din România are încheiată o asigurare obligatorie. Mai exact, 1,8 milioane de locuințe, dintr-un total de 9,6 milioane la nivelul țării. Polița obligatorie (PAD) este cea care acoperă daunele produse de cutremur, inundații sau alunecări de teren.
Ea costă 20 euro pe an, adică aproximativ 100 de lei, pentru locuințele construite din beton, și 10 euro pe an, adică aproximativ 50 de lei, pentru locuințele din chirpici. Suma asigurată, adică banii pe care îi obține proprietarul în caz de daună, este de cel mult 20 de mii de euro, respectiv 10 mii de euro.
Când vine vorba de asigurări facultative, cifrele scad și mai mult. Doar 17% dintre locuințe au o astfel de poliță facultativă, iar unul dintre motive este chiar faptul că o poliță facultativă se poate încheia numai pentru o locuință protejată deja prin poliță obligatorie. Este mai scump, dar despăgubirea este la valoarea reală a locuinței acoperă mult mai multe riscuri.
Asigurarea este obligatorie pentru locuințele cumpărate cu împrumut
Primăriile au obligația de a informa populația, de a verifica existența poliței și de a sancționa, acolo unde lucrurile nu se întâmplă conform legii. Amenda pentru proprietarii care nu încheie o poliță obligatorie este între 100 și 500 de lei, și este dată, în teorie, de primării.
Primăriile nu au aplicat, însă, pentru moment, nicio sancțiune, potrivit PAID România, care a emis prima poliță de asigurare în anul 2010.
„Primăriile nu sunt foarte implicate. Există și locuri unde primăria a transmis înștiințări către populație și aceasta a răspuns foarte bine, iar gradele de cuprindere în asigurare au crescut mult. Putem vorbi despre Brașov și Arad ca exemple de bune practică”, spune Cosmin Tudor, development director la Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale din România (PAID România).
Care sunt cauzele pentru care românii nu încheie asigurarea obligatorie pentru locuință
„Este în principal din cauza lipsei de informare în rândul populației. Foarte puțini proprietari de locuințe știu că există o obligație legală de a-si asigura locuința. Este și o problemă de educație financiară care nu se reflectă doar la nivelul asigurărilor, ci și la alte niveluri în societatea noastră”, adaugă Cosmin Tudor.
În cât timp își pot primi oamenii banii în cazul unei daune asupra locuinței
„Proprietarul trebuie să anunțe la societatea de asigurare prin care și-a cumpărat polița de asigurare obligatorie, anunță asiguratorul, care programează la o anumită dată o constatare făcută de un inspector de daune care se prezinta la locuința avariată. Acesta face un set de fotografii, completează acte, iar dosarul constituit se analizează și se propune la plată. Dacă lucrurile sunt în regulă, în cazul PAID România, în termen de 5-6 zile de la finalizarea dosarului banii ajung la proprietar. Uneori poate dura mai mult, pentru că sunt necesare acte de la autorități care să dovedească faptul că evenimentul s-a produs cu adevărat, cum e cazul unui cutremur sau pentru o alunecare de teren, când o comisie de la nivelul primăriei locale constată evenimentul”, mai spune Cosmin Tudor, development director la Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale din România (PAID România).