Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Soluții pentru românii cu credite la bănci. Specialiștii recomandă trecerea la IRCC

IRCC sau ROBOR? Ce indice ați alege pentru creditul dumneavoastră? Este întrebarea care îi preocupă pe toți cei care au componenta variabilă ROBOR în credite.

Acum băncile comerciale lasă liberă opțiunea clienților de a trece la noul indice, la IRCC, pentru a se proteja de creșterea accelerată a dobânzilor.

Zece luni de creștere continuă a inflației au semănmat teamă în rândul clienților băncilor. Mai ales cei care s-au bucurat în urmă cu un deceniu de calculul variabil bazat de indicele ROBOR. Acum, împrumutații caută soluții rapide pentru a sta la adăpost de puseele inflaționsite.

Este o mare eroare. Să încerc să optimizez macroeconomic. Mă duc pe euro, mă duc pe variabilă, pe fixă. Orice combinație de genul acesta e oricum tardivă și oricum nu reprezintă întreaga lungime a creditului.”, a declarat Adrian Mitroi, profesor de Economie.

Profesorul Adrian Mitroi spune că poți reduce cheltuiala cu dobânda la jumătate, dacă ai bani să returnezi o poarte din credit în avans.

„Dacă ai bani cash, uită-te ce puțin primești de la bancă pe ei. Ori îți plătești cu tot ce poți creditul în avans și faci acest profit. Plătești la bancă 10%, iei de la bancă 5%.”, a adăugat acesta.

Clienții afectați de creșterea ROBOR sunt cei care au accesat credite de la finalul lui 2012, când BNR a introdus obligativitatea creditării în moneda națională și până în mai 2019, când a apărut noul indice, IRCC.

Clienții dependenți de ROBOR caută deja soluții, în speranța că vor miccsora ceva din creșterile de rate. În unele cazuri, ratele lunare aproape s-au dublat.

„Aceștia, da, au început să fie activi în ultima lună de zile, din cauza notificărilor de modificare a ratei, majorarea este foarte mare.”, a declarat Dragoș Nichifor, broker de credite.

Ce este indicele IRCC și cum îi ajută pe românii cu credite

IRCC este un indicator mai nou introdus, mai precis în 2019. Aparent, este un avantaj pentru cei vulnerabili la creșterile dobânzilor. Dacă mergi acum la bancă și iei un credit, pe contract vei avea un IRCC de 2,65%. Dar IRCC actual este 6%. Deci vei avea o dobândă dublă peste jumătate de an. Însă tot este mai puțin decât indicatorul ROBOR care a sărit de 8%.

„Primul pas este trecerea la IRCC. Și chiar și atunci când ROBOR-ul va începe o scădere, ar trebui să fie o scădere extrem de bruscă încât să devanseze scăderea IRCC. Următoarea soluție este rambursarea anticipată. Dacă ai resurse fă o rambrusare anticipate, măcar la nivelul pe care îl considerai acceptabil. A treia măsură este fă-ți calcule pentru a trece pe o dobândă fixă.

Ultima soluție, în caz de pierdere sau reducere a veniturilor lunare ar fi amânarea ratelor. Însă veștile proaste sunt pentru firme. Finanțarea lor deja pune probleme mari. Iar tăierile cheltuielilor pot fi în zona investițiilor sau chiar din resursa umana.”, a adăugat Nichifor.

„Avem o inflație mare și ne așteptăm să mai crească ROBOR-ul, va mai crește și IRCC, pentru că s-a discutat despre ambii indici, trebuie să ne uităm la seriile zilnice de la IRCC. Acestea, de fapt, reflectă cu cât se împrumută efectiv acum băncile între ele, cu ce dobânzi se împrumută, aceste dobâzni sunt ponderate și cu volumul tranzacțiilor.”, a declarat Irina Chițu, pentru Euronews.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE