Tot mai multe persoane dependente de consumul de alcool ajung la Institutul de Psihiatrie Socola din Iași. În ultima lună cazurile noi sunt cu 50% mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut. Sunt bărbați, dar și femei care ajung la camera de gardă a spitalului pentru prima dată. Mulți sunt în sevraj. Medicii spun, însă, că doar 5% dintre ei își doresc să se lase de băutură.
Îi vom spune Alin bărbatului la care ne referim pentru a-i proteja identitatea. El are 45 de ani și aproximativ 12 ani a fost plecat în străinătate. Recunoaște că în ultimul an i-a fost cel mai greu cu băutara.
Reporter: ”Credeți că și străinătatea a contribuit?”
Alin, pacient: ”Da. Și singurătatea și dorul de casă. Sunt mai mulți factori. Alcoolul nu duce nicăieri. Decât distruge.”
Până să ajungă singur la medic, Alin consuma alcool dimineața, la prânz și seara. A încercat de-a lungul anilor să scape de patima băuturii. Reușea pentru câteva luni, apoi o lua de la capăt.
Alin, pacient: ”Azi un pic, mâine un pic și după aia devine înapoi. Asta e o dependență. Nu mai este o plăcere. Când sunt pauze ești cel mai cuminte om, iar când consumi alcool devii zmeu. Tu le știi pe toate. Tu le faci pe toate.”
Ca el, însă, sunt mulți, spun medicii de la Institutul de Psihiatrie Socola din Iași.
În primele șase luni ale acestui an, la Institutul de Psihiatrie Socola din Iași au ajuns aproximativ 1.600 de persoane din cauza alcoolului. În ultima lună, spun medicii, sunt tot mai multe cazuri noi cu mai bine de 50% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Raluca Modoranu, medic primar psihiatrie Institutul de Psihiatrie Socola Iași: ”Pacienți noi, la prime internări din diverse categorii de vârste, dar tineri, foarte mulți între 20-40-45 de ani. Intoxicații, sevraje, delirium. Adică complicații ale consumului cronic de alcool.”
Printre factorii care provoacă dependență de alcool se numără problemele personale și cele materiale, spun specialiștii. 90% dintre cazurile prezentate la camera de gardă sunt cu intoxicații alcoolice acute sau cu complicații de întrerupere a alcoolului.
Raluca Modoranu, medic primar psihiatrie Institutul de Psihiatrie Socola Iași: ”Alcoolul este la dispoziția tuturor. Este cel mai ieftin dintre droguri. Cel mai ieftin dintre substanțele care crează dependență și mai mult decât atât afectează organele interne, dând afecțiuni cronice care nu pot fi vindecate de cele mai multe ori.”
Anul trecut, aproape 3.000 de oameni au ajuns la Institut de Psihiatrie Socola din Iași din cauza alcoolului.