Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu: 2,6 milioane de decese cauzate de consumul de alcool la nivel mondial, într-un singur an. OMS: E un nivel "inacceptabil de ridicat"

Potrivit unui nou raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), oamenii sunt mai predispuși să moară din cauza problemelor legate de alcool în Europa decât oriunde altundeva.

La nivel mondial, au existat 2,6 milioane de decese legate de alcool în 2019, o scădere de 2,5% față de 2010, dar încă "inacceptabil de mare", a declarat Dr. Vladimir Poznyak, care conduce unitatea de alcool, droguri și comportamente adictive din cadrul departamentului de sănătate mintală și consum de substanțe al OMS, în timpul unei conferințe de presă.

Regiunea europeană a înregistrat cea mai mare rată a deceselor cauzate de consumul de alcool - 52,9 la 100 000, cu puțin peste cea din Africa, de 52,2 la 100 000 - precum și cea mai mare rată mondială a tulburărilor cauzate de consumul de alcool, de 10,7 %, deși prevalența a scăzut vertiginos în ultimii ani.

Rata consumului de alcool a scăzut, de asemenea, în America și în țările din Pacificul de Vest, în timp ce a crescut în regiunile din Africa, Mediterana de Est și Asia de Sud-Est.

În total, se estimează că 400 de milioane de persoane suferă de tulburări cauzate de consumul de alcool, care cresc riscul de boli digestive și cardiovasculare, epilepsie, cancer, leziuni și alte probleme de sănătate.

Europenii sunt, de asemenea, lideri mondiali în ceea ce privește consumul ocazional de alcool, înghițind în medie 9,2 litri pe cap de locuitor, comparativ cu 5,5 litri la nivel mondial. Dintre cele 10 țări cu cel mai mare consum de alcool pe cap de locuitor, șapte erau state membre ale Uniunii Europene.

"Lacune critice" în tratamentul tulburărilor cauzate de consumul de substanțe

Consumul de droguri și dependența sunt, de asemenea, provocări majore pentru sănătatea globală.

În 2019, aproape 600.000 de persoane au murit ca urmare a consumului de droguri psihoactive, se arată în raport. Tulburările legate de consumul de substanțe sunt strâns legate de condițiile de sănătate mintală și pot crește riscul de boli netransmisibile, infecții asociate cu injectarea de droguri și decese accidentale.

Accesul la tratament pentru problemele legate de consumul de substanțe rămâne un obstacol major în cea mai mare parte a lumii, se arată în raportul OMS. În țările analizate, rata de utilizare a tratamentului variază de la mai puțin de 1% la 35%.

Există disparități și în interiorul țărilor. Cele mai multe decese legate de consumul de alcool au fost în rândul bărbaților, în timp ce tulburările legate de consumul de substanțe afectează în mod disproporționat persoanele cu statut socioeconomic inferior.

"Stigmatizarea, discriminarea și concepțiile greșite cu privire la eficacitatea tratamentului contribuie la aceste lacune critice în furnizarea de tratament, precum și la prioritatea scăzută continuă a tulburărilor legate de consumul de substanțe în agențiile de sănătate și dezvoltare", a declarat Poznyak.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE