Bombardamentele Rusiei au distrus toate cele trei poduri din Severodonețk, a declarat guvernatorul regiunii Lugansk. Potrivit separatiștilor, ultimii soldați ucraineni prezenți aici, sunt blocați în uzina chimică din localitate. În discursul său din cursul nopții, președintele Volodimir Zelenski a spus că ucrainenii plătesc un cost uman imens în lupta împotriva forțelor Moscovei.
Oficialii ruși au declarat că vor asigura un „coridor umanitar” pentru civilii prinși la mijloc în lupta pentru orașul Severodonețk, din estul Ucrainei.
În Mariupol, aproximativ 500 de ucraineni, dintre care 40 de copii, se adăpostesc într-o fabrică. Trupele Kievului au încercat să îi evacueze, dar distrugerea podurilor din oraș a făcut imposibil acest lucru.
Bombardamentele continuă intens și în regiunea Donbas. Civilii cer cu disperare începerea negocierilor de pace. Ei își doresc încheierea unui război pe care puțini dintre ei îl înțeleg.
Kievul „aşteaptă o decizie'' de la aliaţii săi occidentali privind armele, afirmă un consilier prezidenţial ucrainean
UPDATE 14.30: Ucraina, ale cărei forţe sunt în dificultate în faţa Moscovei în Donbas, „aşteaptă o decizie" miercuri în legătură cu o accelerare a livrărilor de arme grele de către aliaţii săi occidentali, a spus un consilier al preşedinţiei ucrainene, Mihailo Podoliak.
„Raportul Ucraina/Rusia la artilerie este de ordinul zece la unu. Primesc zilnic mesaje de la combatanţii noştri care spun: 'Rezistăm, spuneţi-ne doar când vor veni armele”, a scris el pe Twitter.
Premierul polonez a cerut membrilor NATO să trimită mai multe arme și artilerie în Ucraina
UPDATE 13.30: „Vă cer să faceți mult mai mult pentru a livra arme și artilerie Ucrainei. Au nevoie de asta pentru a-și apăra țara, pentru a-și apăra integritatea teritorială și suveranitatea”, a spus premierul Poloniei.
Emmanuel Macron: Pentru ca Ucraina să câştige şi focul să înceteze, trebuie să negociem
UPDATE 13.00: Preşedintele ucrainean va trebui să negocieze cu Rusia, iar europenii vor fi prezenţi la rândul lor la masa negocierilor, aducând garanţii de securitate, a declarat miercuri preşedintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, care a vizitat Baza 57 Aeriană "Mihail Kogălniceanu" şi a avut convorbiri cu preşedintele Klaus Iohannis.
„Coridor umanitar” pentru civilii prinși la mijloc în lupta pentru Severodonețk
UPDATE 11.00: Oficialii ruși au declarat că vor asigura un „coridor umanitar” pentru civilii prinși la mijloc în lupta pentru orașul Severodonețk, din estul Ucrainei.
Rusia restricţionează accesul la datele despre buget pentru a se proteja de sancţiunile occidentale
UPDATE 09.30: Ministerul de Finanţe de la Moscova a anunţat marţi că va restricţiona accesul public la unele date pentru a proteja Rusia de sancţiunile occidentale.
Ministerul a comunicat că va limita publicarea informaţiilor despre cheltuielile bugetare, ca reacţie la „consecinţele negative" ale sancţiunilor asupra economiei ruse.
Principalele evenimente:
Occidentalii vor să construiască silozuri pentru a ajuta Ucraina să exporte cerealele
Preşedintele american, Joe Biden, a dezvăluit marţi un plan occidental de a construi silozuri la frontierele Ucrainei cu scopul de a facilita exportul de cereale împiedicat de o blocadă rusă a porturilor de la Marea Neagră, care a provocat o criza globală.
Joe Biden l-a acuzat pe omologul său rus, Vladimir Putin, a cărui armată a invadat Ucraina la sfârşitul lunii februarie, pentru preţurile ridicate la alimente în SUA şi a avertizat că acest plan de a instala noi infrastructuri „ia timp".
Ucraina are nevoie de „mai multe arme grele", afirmă şeful NATO
Ţările occidentale ar trebui să trimită mai multe arme grele Kievului pentru a-l ajuta să lupte împotriva armatei ruse care avansează în estul Ucrainei, a afirmat marţi seară secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
„Da, Ucraina ar trebui să aibă mai multe arme grele", a declarat Jens Stoltenberg în cursul unei conferinţe de presă la Haga după întâlnirea cu liderii a şapte ţări europene membre ale Organizaţiei Tratatului Atlanticului la Nord, în ajunul unui summit important.
Rezultatul bătăliei pentru Donbas „va da un indiciu" privind continuarea războiului cu Rusia
Apărarea de către armata ucraineană a Donbasului (est), ţintă prioritară a Moscovei, este „vitală" pentru Kiev, deoarece rezultatul acesteia „va da un indiciu" asupra continuării războiului cu Rusia, a estimat marţi seară preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.
„Este vital să rămânem în Donbas. (...) Apărarea regiunii este esenţială pentru a da o indicaţie despre cine va domina (pe teren) în următoarele săptămâni", a spus Volodimir Zelenski în discursul său zilnic către ucraineni, difuzat pe Telegram.