Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Occidentul, gata să pompeze zeci de miliarde de dolari în reconstrucția Ucrainei

Oficialii europeni vor avea astăzi, la Bruxelles, noi discuții despre situația din Ucraina și despre modul în care această țară poate fi repusă pe linia de plutire, după agresiunea Rusiei.

La reuniunea Consiliului Afaceri Externe (componenta Dezvoltare), care va fi prezidată de Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borell, diplomații de rang înalt din blocul comunitar vor discuta despre implicațiile invadării Ucrainei de către Rusia, cu accent pe securitatea alimentară și pe răspunsul multilateral necesar. România va fi reprezentată la discuții de secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman, potrivit MAE.

În acest timp, situația din Ucraina continuă să fie discutată și la nivelul miniștrilor de finanțe și guvernatorilor băncilor centrale din G7, care s-au reunit în Germania, în apropiere de Bonn.

Țările din G7 au convenit deja, joi, să ofere Kievului un ajutor de 18,4 miliarde de dolari (aproximativ 17,6 miliarde de euro) pentru a-și plăti facturile, în contextul în care invazia Rusiei în Ucraina a condus la scăderea dramatică a colectării de taxe. Potrivit estimărilor, Kievul ar avea nevoie de 5 miliarde de dolari (4,7 miliarde de euro) pentru ca Ucraina să poată fi menținută pe linia de plutire, relevă euronews.com.

Anunțul privind acest ajutor financiar a fost salutat de premierul ucrainean, Denis Şmihal, care a declarat că fondurile vor accelera victoria Kievului în fața Rusiei. Mai mult, în opinia sa, acest ajutor financiar este la fel de important ca „armele care îi sunt furnizate” Ucrainei.

Cel mai mare pachet de asistență pentru Ucraina

Tot joi, Senatul Statelor Unite a aprobat un ajutor în valoare de aproape 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Legea, care trecuse în 10 mai de Camera Reprezentanţilor din Congres, i-a fost trimisă preşedintelui Joe Biden pentru promulgare.

Acesta este cel mai mare pachet de asistenţă militară, economică şi umanitară pentru ucraineni de până acum. Sunt incluse şase miliarde de dolari pentru asistenţă de securitate - instruire, echipament, armament şi sprijin; 8,7 miliarde pentru refacerea stocurilor de echipament american trimis Ucrainei; 3,9 miliarde pentru operaţiuni ale comandamentului forţelor SUA din Europa; 5 miliarde pentru securitatea alimentară internaţională şi aproape 9 miliarde de dolari pentru un fond de ajutor economic destinat Ucrainei.

Astfel, totalul asistenţei Statelor Unite pentru Ucraina se va ridica la peste 50 de miliarde de dolari.

Bruxelles-ul nu se lasă mai prejos

Și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat miercuri că Bruxelles-ul propune „o nouă asistenţă macrofinanciară excepţională” pentru Ucraina, în valoare de până la 9 miliarde de euro. Ea nu a oferit însă precizări despre forma pe care o va avea această „asistenţă'”.

Uniunea Europeană a alocat deja un ajutor macrofinanciar de urgenţă de 1,2 miliarde de euro pentru Ucraina după agresiunea Rusiei asupra acestei ţări.

Dincolo de ajutorul pe termen scurt, a adăugat Ursula von der Leyen, „UE are responsabilitatea şi un interes strategic să conducă un efort de reconstrucţie'” a Ucrainei, sarcină la care „nu trebuie să fie singura contributoare”, amintește Agerpres.

Pentru aceasta, Comisia Europeană propune constituirea unei „platforme de reconstrucţie condusă de Ucraina şi de Comisia Europeană şi care să reunească statele membre ale UE, alţi donatori bilaterali sau internaţionali, instituţii financiare internaţionale şi alţi parteneri care gândesc la fel”.

O reconstrucție pe termen lung

Totuși, discuțiile privind reconstrucția Ucrainei „abia au început”, după cum a punctat secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen.

Până acum, au fost luate în calcul mai multe căi de finanțare, printre care și utilizarea activelor rusești înghețate ca parte a sancțiunilor occidentale. Însă chiar dacă această ipoteză este posibilă, există o serie de obstacole juridice, după cum a subliniat Franța. „Trebuie să analizăm cu atenție constrângerile care ne sunt impuse”, a declarat ministrul francez de finanțe, Bruno Le Maire, în timp ce omologul său german, Christian Lindner, a punctat că trebuie respectat statul de drept, „chiar dacă avem de-a face cu oligarhi ruși”.

Se așteaptă ca războiul lansat de Rusia să provoace o contracție masivă a economiei ucrainene, estimată la 30% pentru acest an de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și chiar la 45% de către Banca Mondială.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE